Pla curt de Pablo Hasel mirant de banda amb cara d'enfadat durant un dels seus judicis
POLÍTICA

Sonora bufetada de la justícia europea al raper Pablo Hasel

Rebutja el recurs contra la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha desestimat la demanda de Pablo Hasel. El raper, empresonat des del febrer del 2021, havia apel·lat a la justícia europea contra la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. El tribunal europeu ha donat la raó a la justícia espanyola.

El TEDH considera que la justícia espanyola no va vulnerar la llibertat d'expressió del raper al condemnar-lo per les cançons. Rebutgen que la sentència sigui desproporcionada, i afirmen, com els jutges espanyols, que Pablo Hasel va traspassar els límits de la llibertat d'expressió. Amb aquesta sentència finalitza el recorregut jurídic de la defensa del raper, que va ser condemnat a nou mesos de presó.

Els jutges europeus, com els espanyols, veuen a les opinions difoses pel cantant una invitació a la violència que va contra els suposats bàsics de la llibertat d'expressió. “Van més enllà”, diu el TEDH, “del que pot ser percebut com un missatge de protesta”. Hasel, condemnat per altres causes, estarà a la presó fins al 2027.

Revés per a l'independentisme

L'Audiència Nacional va condemnar Pablo Hasel per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona ia les institucions de l'Estat. Ho va fer basant-se en 64 piulades i fragments de les seves cançons. La sentència va generar una gran polèmica perquè segons molts atemptava contra la llibertat d'expressió.

Tot i això, l'alt tribunal europeu veu proporcionada la sentència i l'eximeix de l'empara de què va gaudir Arnaldo Otegi al seu dia. Segons el TEDH, Hasel no és un representant electe i el seu missatge no es pot excusar en la “immediatesa” d'unes declaracions. En canvi, defensa que l'Audiència Nacional va actuar “sobre la base dels criteris definits per la jurisprudència” europea.

No hi ha, per tant, vulneració dels drets humans, i el TEDH no veu “cap motiu per substituir la seva valoració per la de les autoritats nacionals”. La sentència no és només un revés per a Pablo Hasel. També és una bufetada a l'independentisme, que vol presentar Espanya com un Estat que vulnera els drets humans.

Els tuits i cançons de la discòrdia

“Policia Nazi-onal torturant fins davant de les càmeres” o “Mates a un policia i et busquen fins a sota les pedres, assassina la policia i ni s'investiga bé”. “Monarquia mafiosa” o “els amics del regne espanyol bombardejant hospitals mentre Joan Carles se'n va de putes”. Són algunes de les piulades pels quals ha estat condemnat Pablo Hasel, per injúries a la corona i les institucions de l'Estat.

A la sentència consta també el vídeo al compte de Youtube del raper, titllant de “mafiós” i “borratxo tirà” el rei. "La història no perdona ni l'escòria amb corona" diu la cançó, acompanyada d'imatges de Felip VI, Joan Carles I i Franco. Aquestes piulades i frases “constitueixen acusacions greus de delictes sense cap prova”, segons la justícia espanyola que ara avalen els tribunals europeus.

➡️ Política

Més notícies: