Pla mig curt de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i amb la mà dreta a la barbeta i de fons una imatge aèria de l'acampada del 15M a la Porta del Sol de Madrid de nit
POLÍTICA

Proposen un 15-M contra Pedro Sánchez

'Acampar indefinidament a Ferraz'

PSOE i Junts per Catalunya anunciaran avui l'acord d'investidura, després de superar l'últim escull de les negociacions. Els socialistes han acceptat incloure els casos de 'lawfare' a l'amnistia per al 'sí' dels set diputats de Junts. El pacte ha estat rebut amb indignació tant a Catalunya com a Espanya.

Els independentistes acusen Junts de traïdors i n'hi ha que ja anuncien la seva baixa del partit. Els de Puigdemont tenen ara el repte de vendre l'acord entre els seus per no acabar assenyalats com a Esquerra. En aquests moments entre l'independentisme s'escampa la sensació de frustració i derrota.

A Espanya, l'acord amenaça de pujar la tensió de les protestes d'aquests últims dies contra l'amnistia i contra el PSOE. Unes protestes que s'han desenvolupat amb conats de violència i que poden anar a més amb noves propostes. Com per exemple, fer un 15-M contra Pedro Sánchez.

'Acampar indefinidament a Ferraz'

Rubén Gisbert, president de la Junta Democràtica d'Espanya, ha proposat "acampar indefinidament a Ferraz" fins que el PSOE "s'avingui a escoltar les reivindicacions del poble espanyol". Es tracta d'una crida a la “desobediència civil pacífica” per “fer pacíficament inoperant la seu del PSOE”.

La Junta Democràtica d'Espanya és una associació inspirada en l'organització política del mateix nom sorgida el 1974 de la lluita contra el franquisme. Aquesta entitat proposa la divisió efectiva de poders contra el sistema de partits actual. Defensen un sistema d'elecció directa i la veritable independència del poder judicial.

Per això consideren que el pacte entre el PSOE i Junts és un “assalt de l'Estat de partits a la nació”. Com a resposta, proposen l'apoderament del poble com va passar el 2011 amb el moviment del 15-M que va donar origen a Podem. Aquest cop seria a la inversa, contra l'aliança entre l'esquerra i l'independentisme.

Tensió als carrers

Aquesta setmana s'han viscut mobilitzacions plenes de tensió a la seu socialista de Ferraz, a Madrid. L'explosió d'indignació ha estat capitalitzada per grups d'extrema dreta amb conats de violència contra la policia. Als aldarulls hi han participat grups radicals com Ultra Sur i Frente Atlètico.

El PP s'ha desmarcat de la violència i ha fet una crida a la mobilització pacífica contra els plans de Sánchez i Puigdemont. Gènova ha preparat un dispositiu especial per impedir que els violents rebenten les concentracions previstes aquest diumenge a tot Espanya. La policia es prepara per a possibles esclats durant les properes hores, quan s'anunciï l'acord entre PSOE i Junts.

➡️ Política

Més notícies: