Raquel Sans, portaveu d'ERC, en una roda de premsa a la seu del partit
POLÍTICA

Rebel·lió d'ERC a Tarragona contra la direcció

Pesos pesats es pronuncien públicament pel 'no' i desafien la cúpula encapçalada per Raquel Sans

La militància d'ERC és a les portes d'una decisió crucial per al futur de Catalunya i de la pròpia formació. Els 8.700 militants del partit votaran aquest divendres sobre el preacord amb el PSC per investir Salvador Illa. La consulta a la militància ha generat un intens debat entre els partidaris del sí i els del no, i ha evidenciat també la divisió interna en un partit a un pas de la descomposició.

La tensió s'està deixant entreveure a les delegacions locals i provincials, afectades en molts casos per les lluites internes i els comptes pendents.

El cas més flagrant és el de Tarragona, on excàrrecs i regidors s'han pronunciat obertament en contra de l'acord que ha presentat precisament una altra tarragonina, Raquel Sans.

Contra el PSC d'Illa

Un d'aquests pesos pesants és l'exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que va deixar la política activa després de perdre l'alcaldia a les darreres eleccions municipals. L'ara militant ras d'ERC tenia la intenció de no dir el vot abans de divendres. Però ha canviat d'idea en veure que “ningú ha tingut cap mania en esbombar-ho”.

L'exalcalde ha compartit la foto de l'alcalde socialista de Tarragona, Ruben Viñuales, quan era portaveu de Ciutadans. Tota una declaració d'intencions sobre el que pensa sobre l'acord amb el PSC. Per si hi havia cap dubte, ho posa negre sobre blanc.

"Votaré no perquè el PSC actual no té res a veure amb el dels anys vuitanta", ha afirmat, "i s'ha refet a costa de l'electorat de Ciutadans". A més, ha afegit que "el projecte d´Illa no és el de la construcció nacional sinó el de la desconstrucció i ens enganyem si pensem que hi renunciarà".

Més partidaris del 'no'

Un altre a pronunciar-se a favor del 'no' ha estat l'exregidor i exdiputat Sergi de los Ríos, que va ser segon tinent d'alcalde a l'ajuntament de Tarragona. Fora de la política institucional des del 2012, De los Ríos segueix sent militant d'ERC i votarà a la consulta d'aquest divendres. A través de la plataforma X ha avançat el sentit del vot.

“Amb el cap, estic convençut que el PSOE ens tornarà a enganyar a l'aplicació del nou sistema de finançament, com sempre han fet. Amb el cor, no vull Illa com a president de la Generalitat de Catalunya”, ha tuitejat.

No només excàrrecs, també representants en actiu s'estan sumant a la rebel·lió d'ERC Tarragona contra la direcció. És el cas del regidor d'Esquerra al'ajuntament de Tarragona Xavier Puig Andreu.

Ha anunciat que hi votarà en contra perquè “l'acord no arriba als mínims i perpetua l'estratègia que ens enfonsa”, i també ha penjat una foto de Salvador Illa amb Rubén Viñuales.

ERC-PSC, enemics a Tarragona

El posicionament dels dos excàrrecs i el regidor en actiu a Tarragona suposen un desafiament a la direcció. Sobretot tenint en compte que la cara visible de l'acord, juntament amb Marta Rovira, és Raquel Sans, número u a Tarragona a les eleccions del 12 de maig.

Persones a una conferència de premsa d'Esquerra Republicana amb un fons groc i un podi amb el logo del partit.

El posicionament dels díscols també té a veure amb la llarga rivalitat entre ERC i el PSC a Tarragona. Això revela que la votació d'aquest divendres no només pot poder, també d'emocions, experiències viscudes i fins i tot potser comptes pendents. En resum, una votació crida a dividir més que unir una organització en ple cisma intern.

➡️ Política

Més notícies: