El Raval i un altre lloc de Barcelona, els dos barris més perillosos de tot Espanya
Un dels deures del Govern del PSC durant aquesta legislatura és redreçar el problema de la inseguretat
El Ministeri de l'Interior confirma que Catalunya té un problema d'inseguretat greu. Segons les dades oficials, els dos barris més insegurs d'Espanya són a Barcelona: el Raval i la Mina. Això no fa més que confirmar de manera oficial una evidència que veïns i xarxes socials porten expressant durant molt de temps.
Les dades les va analitzar la divulgadora de criminologia '@crimiznologa' a través de xarxes socials. Entre els factors que expliquen aquesta concentració criminal a Barcelona hi ha la concentració poblacional, la impunitat i la degradació social d'aquests barris. En el cas del Raval, els episodis d'inseguretat, incivisme i conflictes són constants.
I com ja han avisat altres criminòlegs, com Samuel Vázquez, aquesta impunitat crea “zones de confort criminal”. Això explica que aquests barris allotgin tota mena de dinàmiques criminals cada cop més preocupants. D'aquesta manera, la indústria del robatori de mòbils mitjançant la multireincidència, per exemple, es vincula amb el tràfic de drogues o l'augment de les armes blanques.
I malgrat que Catalunya encara no tingui un problema d'ordre públic, ja es comencen a veure imatges més preocupants i que solen estar vinculades al narcotràfic. Fa poques setmanes, un home va ser assassinat a sang freda a Montgat, a la terrassa d'un bar. I com ha explicat el periodista d'esdeveniments, Guillem Ramos Salvat, el cartell de Sinaloa ja s'ha instal·lat a Catalunya.
El canvi de relat
Davant d'aquesta realitat, el Govern del PSC ha apostat per redreçar a llarg termini per ensenyar-ho com a exemple d'èxit de gestió. El mateix president Illa va dir en seu parlamentària que la seguretat seria una de les seves “prioritats”. Per part seva, la consellera d'Interior, Núria Parlon, ha parlat de “revertir la corba delinqüencial”.
Això ha començat per un canvi de relat a Interior que està d'acord amb les preocupacions ciutadanes. En aquest sentit, el nou director general de la policia, Josep Lluís Trapero, va admetre sense matisos que “2023 presenta les xifres més altes de delictes dels darrers 15 anys”.
De la mateixa manera, el Govern va organitzar una compareixença de premsa amb el ministre de Justícia a Barcelona. I el Gobierno va reconèixer explícitament per primera vegada que hi havia un clar problema de seguretat a Catalunya, sobretot amb la multireincidència.
Més notícies: