Oriol Junqueras amb vestit blau i camisa blanca aixeca el braç mentre és aplaudit per una multitud en un esdeveniment, amb fotògrafs capturant el moment.
POLÍTICA

Oriol Junqueras guanya amb el 52,2% dels vots i liderarà la nova etapa d'ERC

Les bases mostren el seu suport a Militància Decidim per rellançar un projecte a la deriva

Oriol Junqueras ha estat reelegit president d’ERC amb el 52,2% dels vots en la segona volta de les primàries del partit. La candidatura Militància Decidim s’imposa així en un congrés marcat per la guerra bruta i la crisi interna. La segona candidatura, recolzada per Marta Rovira, ha obtingut el 42,2% dels vots, amb una participació del 81,91%.

Un grup de persones en una conferència de premsa davant d?un fons groc amb el logotip d?un partit polític.

No hi ha hagut sorpreses. L’expresident del partit ja va estar a punt d’aconseguir la majoria absoluta en la primera volta i es presentava en aquesta segona votació com el gran favorit. Diversos factors expliquen l’èxit de la seva candidatura enfront de l’altra llista oficialista.

Oriol Junqueras oferia un projecte basat en el múscul de la militància i l’àmbit municipalista. Ha aconseguit presentar-se com el candidat de les bases enfront de l’establishment representat pels afins a Marta Rovira. Els crítics, que proposaven un gir estratègic a l’independentisme, han demostrat no tenir prou força per canviar el rumb del partit.

Oriol Junqueras obre una nova etapa

Militància Decidim ha rebut l’encàrrec de la militància d’obrir una nova etapa a ERC.

Junqueras té ara un doble repte. D’una banda, recosir el partit per superar la crisi interna i reconstruir la unitat al voltant d’un mateix projecte. De l’altra, revertir el procés de declivi de la formació republicana per disputar l’hegemonia de l’espai independentista a Junts.

Oriol Junqueras torna a prendre les regnes del partit, i aquesta vegada sense contrapoders. Ell ocuparà la presidència del partit i la seva intenció és tornar a liderar la candidatura a la presidència de la Generalitat a les properes eleccions. Elisenda Alamany ocuparà la secretaria general, amb la incògnita de com quedarà la resta de l’organigrama del partit.

Junqueras va oferir la mà a la reconciliació, però sembla difícil que els roviristes tinguin encaix en el nou organigrama. En canvi, sí que podria haver-hi una voluntat d’integració dels crítics per evitar més tensions en un partit fracturat.

Els pactes amb el PSC, a l'aire

La decisió més immediata que haurà de prendre Junqueras és com quedaran les relacions amb el PSC. Ja ha anunciat la seva intenció de no entrar al govern de Salvador Illa. Tampoc vol començar a negociar els pressupostos fins que el PSC compleixi els acords d’investidura.

Això deixa els pressupostos del 2025 a l’aire i obliga Salvador Illa a fer un pas més endavant per guanyar-se el suport d’ERC. La nova direcció també podria impulsar una consulta interna per revalidar l’acord d’investidura. Queda per veure els terminis i la forma.

Tanmateix, Junqueras també va deixar clar durant la campanya que la seva intenció és continuar amb l’estratègia d’eixamplar la base de l’independentisme. Per tant, la seva prioritat continua sent pactar amb els partits d’esquerra abans que buscar un acostament a Junts. De fet, la seva reelecció torna a reactivar les tensions amb el partit de Carles Puigdemont.

Internament, la seva intenció és desenvolupar mecanismes per unir les bases amb la direcció i fer un partit més horitzontal. Ha promès millorar la democràcia interna i apostar per la transparència amb una comissió de la veritat.

Junqueras també té l’aspiració de convertir ERC en el nou partit laborista de Catalunya. Proposa la creació d’estructures d’estat per gestionar els recursos i els serveis públics de Catalunya. Així mateix, vol centrar-se a captar més militants i reforçar les polítiques orientades al món laboral.

➡️ Política

Més notícies: