Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont i Sílvia Orriols, tots dos amb rostre mig somrient

POLÍTICA

Rapassada a Puigdemont després de dir que no pactarà mai amb l''extrema dreta'

El recorden quan es feia amb líders de la ultradreta alemanya, flamenca o italiana

En mode electoral, Carles Puigdemont ha afirmat en una entrevista a TV3 que no negociarà “mai” amb una formació “d'extrema dreta o ultradreta”. Tot i que sense esmentar-ho, es referia clarament al partit de Sílvia Orriols, Aliança Catalana. L'expresident també ha fet lliscar que "potser a algú li interessa inflar això", però que "a qui no li interessa és al procés d'independència".

Puigdemont ha afegit que el que vol és "parlar de les propostes de construcció d´una alternativa en el marc de l´estat de dret europeu respecte als drets humans per alliberar Catalunya". S'ha col·locat així al camp de “les forces democràtiques del món” davant d'Aliança Catalana. Tot i l'intent de Puigdemont de rentar la seva imatge, no han trigat a treure els seus draps bruts.

Entre l'allau de retrets a les xarxes socials, destaca el record de quan Puigdemont, aïllat a Europa, rebia el suport de la ultradreta flamenca. El partit Vlaams Belang que va donar suport a la causa independentista va haver de refundar-se després de ser condemnat per racisme i xenofòbia. Però no va ser l'única connexió de Puigdemont amb l'extrema dreta, a la qual ara fa fàstics.

El març del 2018 va rebre la visita a la presó de Bernd Lucke, cofundador del partit ultra alemany Alternative für Deutschland. Més recentment, el 2021, es va reunir amb Roberto Ciambetti, del partit italià d'extrema dreta Lliga Nord. El líder d'aquesta formació, Matteo Salvini, havia aparegut alguna vegada lluint samarretes amb l'estelada i mostrant el fervor pel separatisme català.

Crítiques salvatges a Carles Puigdemont

Però no són les úniques crítiques que ha rebut Puigdemont després d'un nou intent per marcar distàncies respecte a Aliança Catalana. “Algú em pot definir extrema dreta i ultradreta?”, pregunta un, “és per no confondre'm com quan van dir que no investirien el PSOE a les passades eleccions”. Truquen a Puigdemont “venedor de fum professional” i l'acusen de “destrossar Catalunya juntament amb ERC”.

“Si et refereixes a Vox, no calia dir-ho”, apunten, “si et refereixes al PSOE de la calç viva o al PP fundat per falangistes, fas tard. Si et refereixes a Aliança Catalana, perquè ho consideres d'extrema dreta si vosaltres heu assumit les vostres polítiques respecte a la immigració?” Són molts els que assenyalen que Puigdemont sempre diu una cosa i després fa la contrària, així que “caldrà veure quan necessiti els vots”.

➡️ Política

Més notícies: