Imatge d´una bandera independentista de Catalunya i, al costat, una mà subjectant un rellotge

POLÍTICA

La Junta Electoral obliga un ajuntament a retirar totes les estelades en 48 hores

Ho fa després que un moviment cívic denunciï la simbologia partidista del consistori

Amb l'inici oficial de la campanya a la cantonada ressorgeix la polèmica sobre els símbols polítics en espais públics. En aquesta ocasió, a Berga, la capital de la comarca del Berguedà. L'organització constitucionalista Impulso Ciudadano ha fet que la Junta Electoral requereixi a l'ajuntament la retirada de totes les estelades.

La neutralitat institucional

Una de les polèmiques més recurrents a Catalunya ha estat la dels missatges polítics en espais públics. Banderes, llaços, estelades, han estat diversos els símbols que s'han fet servir amb fins polítics. El problema apareixia quan aquests símbols estaven en edificis oficials, que en teoria han de ser neutrals.

Tots recorden els anys dels llaços grocs i dels cartells penjant d'ajuntaments i edificis de la Generalitat. Al president Torra, per exemple, li va costar el càrrec mantenir un cartell a la Plaça de Sant Jaume, a Barcelona. Després de diversos avisos de la Junta Electoral, l'expresident no va retirar la simbologia i això va acabar amb la seva inhabilitació.

En menor mesura, això és el que ha tornat a passar ara a Berga. L'ajuntament governat per ERC i la CUP ha estat requerit per la Junta Electoral perquè retiri totes les estelades en un termini de 48 hores. Així ho ha anunciat el moviment cívic Impulso Ciudadano a través de les seves xarxes socials:

Captura de pantalla d'un tweet de @Impulso_Ciudada
Impulso Ciudadano
➡️ Política

Més notícies: