Muntatge d'Alejandro Fernández i Salvador Illa

POLÍTICA

Quines condicions posa el PP català per pactar amb Salvador Illa?

Dirigents adverteixen que el PSC ha de 'canviar molt' si vol el suport del PP en una hipotètica investidura

Encara que no sigui habitual, en aquesta precampanya catalana els partits no amaguen el que és obvi: que caldrà arribar a pactes per proclamar un nou president de la Generalitat.

Salvador Illa és qui ha parlat més clar sobre aquesta qüestió i s'ha mostrat obert a negociar amb totes les forces, exceptuant Vox i Aliança Catalana. El candidat del PSC, que lidera totes les enquestes, no es tanca portes. Ni amb Junts, ni amb ERC... ni amb el PP. Però, quines possibilitats hi ha que els populars facilitin la investidura del candidat socialista en cas que les eleccions permetin aquest escenari?

El PP català ja ha posat damunt la taula les seves condicions per donar els vots al PP en aquesta hipotètica investidura. De fet, ja fa dies que Alejandro Fernández explicava clarament, en una entrevista a Voz Pópuli, què ha de fer Salvador Illa si vol el seu suport.

"No farem el 'primo'. A Illa li exigirem fets, no paraules". I aquests fets no són altres que "trencar amb els separatistes al Congrés dels Diputats" i també en "diputacions i grans ajuntaments" catalans. I d'aquí, va assegurar, “no ens mourem”.

Aquest dimarts, en una entrevista al Cafè d'Idees de RTVE, Santiago Rodríguez també s'hi ha pronunciat. "Han de canviar molt les coses, sota aquestes circumstàncies no" pactarem amb el PSC. "Amb aquest partit socialista que està entregat als desitjos i necessitats dels independentistes és impossible pactar-hi", afirmava el secretari general del PPC.

Rodríguez ha recordat que "la supervivència del PSOE al Congrés depèn dels vots dels partits independentistes". Per tant, mentre no hi trenqui, no hi haurà un acord entre les dues formacions. En altres paraules, no hi haurà acord tret que la situació faci un gir inesperat. Tot i això, les condicions hi són. "Nosaltres som clars i no enganyem ningú", deia Alejandro Fernández.

Sobre un possible acord a l'estil Ajuntament de Barcelona, fonts del PP també deixen clara la seva postura. A la capital catalana, el líder municipal popular Daniel Sirera va regalar els seus vots a Jaume Collboni i al PSC a canvi de donar carpetada al 'colauisme'. "Però aquest pacte es va dur a terme abans de l'amnistia i que Pedro Sánchez ressuscités el procés", recorda Alejandro Fernández.

D'aquesta manera, sembla complicat que es donin les condicions perquè hi hagi un pacte PSC-PP després de les eleccions del 12 de maig. Tot i que girs més dràstics hem vist en política.

➡️ Política

Més notícies: