Primer pla del periodista Jordi Basté
POLÍTICA

Repassada en directe a RAC1 d'un eurodiputat per Puigdemont

Adrián Vázquez, president del Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, ha valorat la decisió del TGUE


Adrián Vázquez, eurodiputat i secretari general de Ciutadans, també és el president del Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu. Com a tal, ha liderat la batalla per retirar la immunitat als líders fugats del procés. Avui ha estat a RAC1 per valorar la sentència que els dóna la raó.

El 2021 el Parlament Europeu va aixecar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Tot i això, els líders processistes van recórrer i van seguir en possessió dels seus plens drets. Ara, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) dóna la raó al Parlament Europeu.

Adrián Vázquez, satisfet amb la sentència

Als micròfons de RAC1, Adrián Vázquez s'ha mostrat satisfet amb aquesta sentència que avala el treball realitzat pel comitè que presideix. "Han estat quatre anys defensant els drets i la integritat d'aquesta cambra", ha dit.

Segons ha explicat, en virtut del reglament de la cambra “el proper pas ha de ser retirar-los totes les prebendes com a eurodiputats”. Però també ha estat prudent i ha demanat esperar la decisió de la justícia belga. "Espero que facin el correcte", ha afirmat.

Pregunta enverinada sobre la justícia

Adrián Vázquez ha donat el seu punt de vista al programa El Món a RAC 1 de Jordi Basté. Ha rebut les preguntes enverinades de diversos col·laboradors processistes del programa. “A què es refereix vostè amb això de que la justícia belga faci el correcte?”, li ha preguntat el periodista Ramón Rovira, “és que no ho entenc”.

“Com vostè sabrà, la Unió Europea es basa en el respecte mutu i els ordenaments jurídics dels estats membres. La justícia espanyola ha seguit tots els procediments i ha demanat l'aixecament d'immunitats. Ara suposo que exigirà a Bèlgica la seva extradició perquè ja no tenen immunitat”, ha respost Vázquez.

Ramon Rovira ha insinuat que Bèlgica ja ha pres la decisió contrària altres vegades, però la pregunta li ha sortit malament.

“Ara és diferent perquè hi ha una sentència del TGUE i Bèlgica estaria desafiant el principi de respecte mutu. Tenint en compte que ara Bèlgica té un govern liberal, no crec que ho faci”, ha respost l'eurodiputat.

Pere Mas s'emporta una repassada

Un altre periodista, Pere Mas, li ha fet una pregunta tendenciosa. “Veig que té moltes ganes de retirar-los els drets polítics. Aleshores, com queden coberts els drets polítics dels catalans que van votar Puigdemont?”.

Vázquez ha recordat que van accedir a aquests drets polítics “de manera fraudulenta”. I ha afegit que “no és que jo en tingui ganes” sinó que “tot s'ha fet complint el procediment del parlament i les lleis dels tribunals”.

Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient

Mas s'ha endut una altra repassada quan li ha preguntat a l'eurodiputat per què hi ha majoria d'espanyols al Comitè d'Afers Jurídics.

“Clarament vostè no sap com funcionen els parlaments, però jo li explico”, li ha etzibat Vázquez. “Les comissions són com parlaments petitets, amb representació de tots els partits de la cambra. Tots els partits tenen influència als informes i al final voten els 751 parlamentaris”.

Reflexió final

Adrián Vázquez ha dit que amb una sentència ferma, hi ha d'haver una resposta clara "en relació amb tres fugats que han intentat subvertir l'ordre constitucional del seu país".

"Els hem deixat fer el pallasso, els hem donat totes les garanties", ha afegit, "el que cal fer ara és retirar-los les prebendes". Per ell, “ens juguem el concepte de la Unió Europea i el respecte a les institucions i els reglaments jurídics dels estats membre”.

➡️ Política

Més notícies: