Montaje con un plano medio de Carles Puigdemont con la mano derecha en la frente y Pablo Llarena
POLÍTICA

Carles Puigdemont perd la immunitat: I ara què?

El TGUE desestima el recurs de Puigdemont i els obliga a pagar les costes

Matí dur per al processisme en general i per a Junts per Catalunya en particular. L'estratègia de l'exili rep un cop sever després el pronunciament del Tribunal General de la Unió Europea . La Cort de Luxemburg desestima el recurs de Carles Puigdemont i li retira la immunitat.

El mateix Puigdemont ja ha sortit al pas justificant la derrota: "Res no s'acaba, al contrari. Tot continua". El pal és contundent però no definitiu. El pronunciament del TGUE es pot recórrer i és el que faran les defenses de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Això sí, marca l'opinió de les instàncies europees i sembla difícil que les apel·lacions dels processistes puguin variar aquesta opinió.

Ara mateix, Carles Puigdemont no té immunitat parlamentària. Si Pablo Llarena reactiva les euroordres, podria ser lliurat al Tribunal Suprem per ser jutjat. Això sí, només per malversació i no per sedició, ja que el PSOE de Pedro Sánchez va derogar aquest delicte.

Ara bé, si la defensa de Carles Puigdemont recorre al Tribunal de Justícia de la Unió Europea hi podrien haver mesures cautelars. És una situació incerta, realment. De fet, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, creu que unes noves euroordres de Llarena no tindrien recorregut. Segons el lletrat, caldria un suplicatori nou, ja que es tractaria d'un nou delicte i no el de sedició.

És, però, una interpretació de Boye sense cap certesa. El que queda clar és que Carles Puigdemont no tornarà a Catalunya aquesta mateixa setmana com va insinuar gent del seu entorn. L'estratègia de l'exili està més en dubte que mai i la sentència del TJUE no es preveu fins al gener.

De moment, només queda clar que el Tribunal General de la Unió Europea ha donat la raó al Parlament Europeu. La decisió d'aixecar la immunitat el 2021 va ser correcta i Carles Puigdemont ja no té aquesta protecció. El mateix Puigdemont acaba d'assegurar des de Brussel·les que recorreran i demanaran des de ja mesures cautelars per frenar el seu lliurament a la justícia espanyola.

El triomfalisme de l'exili processista ha desaparegut. És difícil aventurar què dictarà el TJUE, però ara mateix Puigdemont i Comín estan més a prop de tornar per comparèixer davant un tribunal espanyol que amb immunitat.

➡️ Política

Més notícies: