Imatge d'un agent de la Guardia Civil detenint una persona
POLÍTICA

Augmenta l'adoctrinament i la propaganda gihadista a Espanya

Les detencions se succeeixen però el Govern crida a la tranquil·litat


20 d'octubre, la Policia Nacional deté quatre joves a Catalunya, Madrid i Andalusia per preparar atemptats a Espanya. Tres dies després arresten a Melilla el conegut com a “major reclutador gihadista d'Eruropa” en una macrooperació antiterrorista. Des de llavors se succeeixen les detencions, fins a l'última, el 6 de desembre passat a Madrid, amb un imam que radicalitzava menors.

Els serveis espanyols d'intel·ligència i la policia estan preocupats. L'activitat de captació i adoctrinament s'ha disparat des del 7 d'octubre passat, després de l'atemptat terrorista de Hamàs contra Israel. inquieta sobretot la radicalització de persones molt joves, que poden actuar com a llops solitaris en possibles atemptats.

Aquest dilluns s'ha reunit la taula de seguretat per avaluar el nivell d'extremta terrorista i coordinar un pla especial de protecció a les festes nadalenques. Però al CNI també tenen clar que l'amenaça no desapareixerà després de Nadal. Espanya, com la Unió Europea, està en un procés de ràpida radicalització islamista.

Trucada al gihad global

La Policia Nacional va fer en un sol mes 31 detencions en el marc d'operacions antigihadistes. Tot i que no totes estaven connectades, els serveis d'intel·ligència el relacionen amb la crida de líders islàmics a la gihad global després de l'ofensiva militar a Gaza. Daesh i Al-Qaida estan darrere de l'augment de la propaganda islamista.

Guàrdia Civil mentint dins un cotxe una persona

En molts casos, es tracta de líders religiosos que exerceixen tasques de proselitisme i adoctrinament a través de les xarxes socials. L'objectiu sol ser sempre persones molt joves que experimenten una “radicalització exprés”. En alguns casos, la policia ha interceptat la fabricació d'explosius per a la perpetració d'atemptats.

Això se suma a la presència en sòl espanyol de diversos excombatents gihadistes a Síria i l'Iraq. A més, els serveis d'intel·ligència estan molt atents a la possible entrada de gihadistes a les successives allaus migratòries a les Canàries i al sud d'Espanya. Una bomba de rellotgeria que podria esclatar en qualsevol moment.

Govern i oposició, dividits

Espanya es troba al nivell 4 reforçat d'extremta antiterrorista. Això significa que encara no ha assolit el nivell màxim (5), però que Interior ha reforçat la seguretat amb més presència policial i més coordinació. Això sí, Govern i oposició no han trobat de moment la unitat desitjable per a aquesta situació.

L'oposició ha fet diverses crides a la ciutadania per estar previngut davant d'un possible atac terrorista. El Govern ha acusat el PP i Vox de crear alarmisme. Aquest dilluns, el ministre Marlaska ha reconegut el risc d'un atemptat imminent a Espanya, però ha fet una crida a la tranquil·litat.

El discurs del Govern espanyol contrasta amb el missatge de seriosa preocupació que llancen les autoritats europees. Els últims atemptats a França han tornat a revifar la por a una onada d'atacs gihadistes a terra europea. Espanya torna a ser a l'epicentre d'aquesta amenaça, com ho demostra l'augment de l'activitat policial antiterrorista.

➡️ Política

Més notícies: