Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una foto de l'hemicicle del Parlament Europeu
POLÍTICA

El català no serà oficial a la UE, però Pedro Sánchez ja és president

El Gobierno confirma que la UE no votarà aquest dimart l'oficialitat del català, el primer compromís entre PSOE i Junts després de les eleccions generals

Si se'n recorden, Carles Puigdemont va posar diverses condicions per votar Francina Armengol com a presidenta del Congrés i iniciar així el diàleg per a la investidura de Pedro Sánchez. Un va ser l'oficialitat del català a la Unió Europea, aprofitant la presidència espanyola al Consell de la UE. Puigdemont i Junts per Catalunya es van posar xulos i van demanar fets comprovables per mantenir les negociacions. Va passar al setembre i va tornar a succeir a finals d'octubre, quan Junts va exigir "una data d'aprovació definitiva" per fer oficial el català a la Unió Europea.

Doncs res d'això. El ministre Albares potser ho ha intentat, però els 27 no votaran aquest dimarts la proposta i s'esvaeix el compromís del PSOE amb Puigdemont. Pedro Sánchez ja no serà el president del Consell a la propera reunió, de manera que les seves capacitats de seducció es redueixen, i molt. Ho avançava el diari Ara i ho ha pogut confirmar e-Notícies: el Gobierno no portarà a votació aquest dimarts l'oficialitat del català.

Aquest mateix dilluns, el portaveu de Junts, Josep Rius, sortia demanant més esforços al PSOE i ha assenyalat el PP com a responsable per “una campanya de desinformació”. L'única realitat és que Pedro Sánchez ha incomplert el primer acord amb Carles Puigdemont. Això sí, ho ha fet durar uns quants mesos, per poder mantenir així les negociacions i ser investit una altra vegada president.

Muntatge de Puigdemont i Pedro Sanchez amb el Decret de Nova Planta de fons

A l'altra banda del tauler, Carles Puigdemont s'ha deixat enganyar potser. Conscient que el que és realment important -sobretot en el seu cas personal- és la llei d'amnistia, ha permès al PSOE demorar la decisió fins a tres vegades. I no podrà negar que el ministre Albares no ho hagi intentat: Espanya va proposar als altres 26 estats membres fer-se càrrec de les despeses derivades, que pujaven,segons algunes estimacions, a més de 100 milions d'euros.

La nova presidència del Consell de la UE serà per a Bèlgica, que no està gaire per la tasca de mantenir viu el debat de l'oficialitat del català. Sense tenir la presidència, Pedro Sánchez ja no tindrà el poder per decidir l'ordre del dia i la qüestió del català s'anirà diluint amb el pas dels mesos.

En resum, que Carles Puigdemont veu com la seva primera línia vermella en la negociació es queda en res, però Pedro Sánchez ja ha estat investit una altra vegada president del Gobierno. I aquesta vegada amb els seus vots. Com dirien a Twitter, "You have been PSOED".

➡️ Política

Més notícies: