Muntatge de Joe Biden (esquerra) i el governador de Texas, greg Abbott (dreta)
POLÍTICA

La qüestió migratòria, una bomba dins dels Estats Units

L'ordre del president Biden de retirar la concertina de la frontera amb Mèxic ha generat una reacció del govern texà recolzada per altres estats

Greg Abbott, el governador de l'Estat de Texas, ha desobeït les directrius del president nord-americà Joe Biden, en què ja s'ha perfilat com una de les crisis internes més importants dels darrers anys.

La qüestió migratòria fa molt de temps que és un tema d'àmplia polèmica als Estats Units. En els darrers tres anys es calcula que sis milions de persones han entrat de forma irregular al país. Els més conservadors acusen els càrtels mexicans de promoure el tràfic d'éssers humans, un dels negocis més lucratius per a les organitzacions criminals que operen a diversos països.

El governador de Texas, Greg Abbott, en un míting

Vint-i-quatre governadors, com Dristi Noem, a Dakota del Sud, han donat suport a Texas. El perfil de Twitter és una al·legoria a la defensa de la frontera sud i un exemple del sentiment dels altres mandataris del Partit Republicà, que s'han mostrat contraris a les decisions del Govern Federal.

La Guàrdia Nacional està sota control dels Estats, per això disposen d'una força militar. L'ordre del president Biden de retirar la concertina de la frontera amb Mèxic ha generat una reacció del govern texà recolzada per altres estats, amb líders republicans, que han enviat les tropes a reforçar la Guàrdia Nacional de l'Estat de Texas.

La cadena nord-americana FOX fa 48 hores que està focalitzada en aquest tema i entrevista els principals líders de cada demarcació, cosa que ha generat una resposta també per part de col·lectius civils. Centenars de grangers s'han dirigit a la frontera als seus tractors.

El governador de l'Estat de Texas va fer un comunicat el dia 24 en què criticava la fractura de la cohesió entre els Estats Units, al·legant que l'executiu nord-americà té la missió constitucional de donar suport a les lleis federals que protegeixen els estats. Incloent-hi les d'immigració. Va acusar el president Biden de renegar d'aquelles lleis que, segons ell, havien estat violades i que aquesta és la raó dels rècords d'immigració il·legal al país. També va acusar l'administració Biden d'ignorar les demandes de l'Estat de Texas d'acord amb les seves obligacions constitucionals. Va assenyalar el mateix president nord-americà per haver renegat del deure de lleialtat per executar les lleis d'immigració aprovades pel Congrés.

Comunicat del governador de Texas, Greg Abbott

Per part seva, el líder de l'oposició demòcrata a l'Estat, Beto O´Rourke, ha declarat a Spectrum News: “És realment perillós i està empitjorant una situació ja difícil. La ironia aquí és que, malgrat tot allò que Abbott està dient sobre el fracàs de Biden en immigració, el governador literalment no permetrà que els agents de la Patrulla Fronterera, agents federals sota la supervisió de Biden, facin la seva feina”.

El fiscal general de l'Estat de Texas, Ken Paxton, ha afirmat en una entrevista amb el presentador Tucker Carlson que l'administració Biden està desmantellant la llei federal i s'alinea amb el governador.

El governador de cada Estat és el Comandant en Cap de la Guàrdia Nacional a la seva demarcació. Aquestes unitats militars són constituïdes per voluntaris en una forma modernitzada de milícia. No són soldats permanents perquè compatibilitzen la seva activitat professional amb el voluntariat que exerceixen de forma temporal en determinades èpoques de l'any i els caps de setmana. Però, quan són mobilitzats, es mantenen sota les ordres del governador.

Joe Biden, president dels Estats Units, en un míting

La texana, per exemple, disposa d'una Divisió d'uns 20.000 efectius, amb dues brigades d'Infanteria, una unitat d'Artilleria divisionària i una brigada aèria. No hi ha dubte que això suposa un desafiament de governs estatals al president dels Estats Units.

Aquest desafiament revela els problemes interns que la immigració està generant als Estats Units, enfrontant dues formes completament oposades de manejar la forta pressió migratòria que està vivint el país en els darrers cinc anys. Amb milers de persones amuntegades a l'altra banda de la frontera, els pròxims dies seran crucials perquè el govern federal i l'estatal arribin a una solució pacífica que no escali en situacions impredictibles i que no tenen precedents a Amèrica del Nord.

Sabem per experiència que el que passa en aquell costat de l'Atlàntic Nord té repercussions directes a la nostra economia. Caldrà estar atents a l'evolució dels esdeveniments i a la reacció de les borses dilluns que ve.