Muntatge amb un pla mitjà de Sílvia Orriols somrient i de fons una imatge de la plaça de l'Ajuntament amb un cartell de Ripoll i de fons el monestir de la localitat
POLÍTICA

Què passa a Ripoll?: El reportatge que no veuràs a TV3

E-Notícies hem anat a Ripoll per veure quin ambient es respira després de la polèmica dels empadronaments. Sorprenentment (o no), la realitat que ens hem trobat no és la que ens ha mostrat la premsa subvencionada

"Els partits polítics de Ripoll ens mostrem preocupats per l'augment de la crispació i la ràbia entre la població". Aquesta era la primera frase d'un comunicat signat conjuntament per les formacions ERC, Junts, PSC, CUP i el partit municipalista Som-hi Ripoll (una escissió de Junts). De tot això, és clar, en culpaven Sílvia Orriols i Aliança Catalana, el partit que governa a la ciutat després d'arrasar a les eleccions municipals.

La idea que Ripoll viu, suposadament, en un clima de tensió, ha estat amplificada per alguns dels mitjans més subvencionats pel Govern. En els darrers dies, El Periódico i altres mitjans afins al règim han repetit, per activa i per passiva, que “la crispació ha arribat al carrer”. Tot això, en una campanya que sembla orquestrada, a partir de la falsa polèmica sobre la política d'empadronament que Orriols i el seu equip han imposat a la ciutat.

Una polèmica alimentada artificialment perquè, ara com ara, ningú ha pogut acreditar que el govern d'Aliança Catalana hagi incomplert cap llei, ja que simplement estan esgotant el termini de tres mesos que dona la legislació per poder revisar tota la documentació.

Hi ha crispació a Ripoll per culpa de Sílvia Orriols?

Després del desembarcament de mitjans com El Periódico, TVE o TV3 per explicar el malestar generat per Sílvia Orriols, a E-Notícies vam decidir desplaçar-nos a Ripoll per comprovar si hi ha algun rastre d'aquesta suposada “crispació, tensió i ràbia” que la premsa subvencionada i l'oposició fa dies que diu que hi ha a la localitat.

El primer que assumim és que la gent n'està farta, sí. Però no de Sílvia Orriols, sinó dels mitjans de comunicació. “Una altra vegada la p*ta premsa”, diu a l'aire un treballador de l'hostaleria. De primeres, ningú no vol parlar amb nosaltres. “Ningú no ho farà”, ens diu la primera persona que accedeix a atendre'ns, que, per cert, ens afirma que “jo no voto”. Ens assegura que molts pensen el mateix sobre l'alcaldessa, però que no ens ho diran davant d'una càmera. Això sí, “els moros sí que en parlaran”, diu.

A poc a poc, finalment ens topem amb ripollesos que sí que estan disposats a parlar. Al vídeo que complementa aquest reportatge podeu veure què opinen de tot plegat. I, sense censurar ningú i donant veu a tots els volien donar la seva opinió, costa trobar algú critiqui la Sílvia Orriols.

REPORTAJE: Hablamos con vecinos de Ripoll sobre las reciente polémicas de Sílvia Ripoll (SUB. ESP)

“Ho està fent bé”, “jo la veig bé, ella està fent la seva feina”, “jo li dono la raó, diu les coses a la cara encara que facin mal”, “si calgués tornar a votar, la votaria . Tota la gent amb qui parlo està contenta amb ella”, ens confessen diversos habitants de Ripoll. Tres més, no tan favorables a Orriols, ens diuen igualment que “no ho fa malament, però li falta alguna cosa”, que “té raó en algunes coses que diu, però és extremista i té un discurs populista” o que “no pot estar contra la immigració en un món globalitzat”.

Pel que fa a la crispació, ràbia o tensió que suposadament s'ha instal·lat als carrers de Ripoll, hi ha unanimitat. “No”, diuen tots. El relat alarmista de l'oposició i de la premsa subvencionada s'ensorra a mesura que parlem amb diversos ripollesos.

Pla mitjà d'Arnau Borràs parlant amb un veí de Ripoll als carrers de la localitat

Aleshores, per què s'està generant tant enrenou Ripoll pel cas dels empadronaments? Els testimonis que trobem ho veuen clar. "Ho estan generant els partits polítics que van contra ella", "això és un rotllo que s'han muntat", ens diuen. “Si una persona ve aquí a treballar, molt bé, però que vinguin tots i els acollim a tots, doncs no”, afegeix un. Un altre ens comenta perquè creu que es tracta d'una polèmica alimentada artificialment: “Van fer una manifestació, eren quatre gats. Jo vaig ser-hi i hi havia gent de fora. Gent de Ripoll eren pocs”.

Amb el Carles, el càmera amb què vam fer el reportatge, ens sorprenem de la situació que ens vam trobar. Sílvia Orriols va guanyar les eleccions amb més del 30% dels vots. Tot i això, va obtenir 1400 vots i a Ripoll hi viuen 10 800 persones. Estadísticament, la possibilitat de trobar-nos partidaris seus als carrers era relativament baixa, però no va ser així. La realitat que vam veure està molt allunyada de la que ens han volgut vendre els altaveus mediàtics catalans afins al sistema.

Pla mitjà d'Arnau Borràs parlant amb un veí de Ripoll als carrers de la localitat

La sensació és que l'oposició encara pot donar gràcies que no hi hagi eleccions municipals ben aviat. Perquè, pel que vam veure, Aliança Catalana arrasaria encara més del que ja va fer el maig del 2023. I potser aquesta és una de les explicacions a la campanya orquestrada contra Sílvia Orriols que hem vist els últims dies. Sobretot pel futur salt al Parlament que ja prepara el seu partit per a les eleccions del 2025.

'La gent no és racista ni està en contra dels immigrants, la gent està emprenyada amb el sistema'

Finalment, també parlem amb un senyor que fa molts anys que viu a Ripoll. Ens comenta que els seus fills anaven a escola amb els terroristes del 17A. "Estudiaven a l'escola pública, treballaven en empreses d'aquí, no estaven marginats", diu. Fet que explica que els successos del 2017 “ens va afectar a tots”.

Sobre el fenomen Orriols i la polèmica dels empadronaments, la seva opinió és clara. “Jo he estat d'esquerres tota la vida i estic a favor que cobrin subvencions si les han de cobrar, però hi ha d'haver sentit comú. Vostè resi el que vulgui, però les nenes han d'anar a escola fins als 16 anys”, posa d'exemple.

Imatge de dos carrers de Ripoll amb diversos ciutadans caminant i parlant entre ells

“Tot això és culpa nostra. No pot ser que a una casa hi hagi 15 empadronats. Això s'ha de controlar. La gent no és idiota i n'està farta, hi ha coses que no es poden acceptar. La gent ni és racista ni està en contra dels immigrants, la gent està emprenyada amb el sistema”, comenta.

Ell i un altre ciutadà ens relaten diversos casos de frau. Com que és una ciutat petita, tothom es coneix. Saben de casos d'immigrants que arriben, s'empadronen i després van a treballar a França (que només és una hora) mentre reben ajudes d'aquí. Per després, diuen, fer el mateix a la inversa i acabar cobrant ajudes d'aquí i d'allà.

Aquests testimonis evidencien els motius que han portat molta gent a donar suport a Sílvia Orriols i les seves polítiques estrictes amb l'empadronament. I també deixen clar que, la realitat que es viu a Ripoll és molt diferent de la que han volgut mostrar gairebé tots els mitjans els últims dies.