Muntatge amb foto de personatges

POLÍTICA

Què diuen les darreres enquestes electorals a Catalunya: el focus en Sílvia Orriols

Els partits segueixen molt pendents del fenomen Aliança Catalana i el seu impacte en la formació de majories

Els partits catalans continuen pugnant per millorar resultats en una de les eleccions més estretes que es recorden a Catalunya. Fins a nou partits, comptant Ciutadans, es disputen els 135 escons d'un parlament català que va camí de quedar encara més fragmentat. Tots els partits estan pendents de l'entrada d'Aliança Catalana i l'impacte que tindrà als pactes postelectorals.

L'última enquesta publicada pel Diario.es dóna com a guanyador el PSC de Salvador Illa amb un còmode avantatge sobre el segon, que seria Carles Puigdemont. Els socialistes obtindrien una forquilla de 37-39 diputats, per 32-34 de Junts, mentre que ERC quedaria en tercer lloc amb 27-28 escons. El PP confirmaria els seus bons pronòstics amb fins a 14 diputats, quedant per davant de Vox que n'empataria 9 amb els Comuns.

Resultats de les darreres enquestes


Partit

El Periódico

L'Espanyol
Diario.es

Mitja

PSC

39

40

39

38-40

Junts

33

32

34

32-22

ERC

29

27

28

27-29

PP

14

13

14

13-14

Vox

8

11

9

8-11

Comuns

6

6

9

7-8

CUP

5

5

5

5-6

Aliança Catalana

1

1

2

0-3

Dades a 26 d'abril


L'enquesta segueix donant cinc diputats a la CUP, com assenyalen els darrers sondejos, i Aliança Catalana entraria al Parlament amb fins a tres diputats. L'independentisme perdria la majoria absoluta, ja que fins i tot prenent la part alta de la forquilla, ERC, Junts i la CUP sumarien 67 escons. Necessitarien els diputats d'Aliança Catalana per governar, però Esquerra i la CUP han signat un acord antifeixista per no negociar amb la formació de Sílvia Orriols.

Un parlament ingovernable

Escó amunt escó avall, les enquestes assenyalen una mateixa tendència i és la difícil governabilitat del Parlament que sortirà de les eleccions del 12 de maig. L'única alternativa seria un pacte entre el PSC i ERC, encara que ara com ara els republicans descarten qualsevol acord amb Salvador Illa. Com que l'independentisme no suma i no sembla probable que Puigdemont invisti Illa, Catalunya avança cap al bloqueig polític.

El factor que cal tenir en compte al bloc independentista és l'impacte d'Aliança Catalana, que a més de dividir el vot dificulta la formació de qualsevol majoria parlamentària. ERC i la CUP han establert un cordó sanitari contra l'extrema dreta, al qual de moment Junts no s'ha prestat. Però, ja que Puigdemont i Orriols són lluny de la majoria absoluta, l'entrada d'Aliança Catalana impediria que l'independentisme pogués governar Catalunya els propers anys.

El constitucionalisme tampoc no suma, així que l'única opció viable seria un govern de PSC i ERC, recolzats potser pels Comuns. Si Pere Aragonès es manté en el veto als socialistes, els catalans podrien haver d'anar a votar una altra vegada. Junts intenta prémer l'accelerador per quedar per sobre del PSC, cosa que permetria pressionar els socialistes perquè investissin Carles Puigdemont a canvi de garantir l'estabilitat de la legislatura al Congrés dels Diputats.

La incògnita Pedro Sánchez

A més del factor Aliança Catalana, caldrà veure també com afecta la possible dimissió de Pedro Sánchez a la campanya electoral a Catalunya. Hi ha qui pensa que el victimisme del PSC podria concentrar el vot d'esquerres i millorar sensiblement les expectatives dels socialistes en aquestes eleccions. Però també pot tenir un impacte negatiu a la candidatura de Salvador Illa, ja molt desgastat per l'escàndol de corrupció.

A més, la crisi del Govern de Pedro Sánchez crea un context favorable per al PP i Vox, que poden reforçar el discurs contra l'esquerra i el processisme. A la dreta també hi haurà una intensa lluita fins a l'últim instant pel vot constitucionalista, i fins i tot podrien esgarrapar alguns votants al PSC. Ciutadans quedaria fora de l'arc parlamentari segons tots els baròmetres, i la CUP seguiria la tendència negativa.

➡️ Política

Més notícies: