Què pot passar amb l'amnistia si Pedro Sánchez dimiteix: la por real de Puigdemont
Tant si dimiteix com si no dimiteix Sánchez ha canviat el tauler de joc en què Junts se sentia còmode
La incògnita que Sánchez ha posat sobre la taula revela una cosa que sempre va estar clara: el personatge és ell. Sempre va ser ell la clau de volta de tota la catedral. Per això, la seva retirada de quatre dies ha capgirat tota la política espanyola.
Per motius circumstancials, l'esdeveniment més afectat són les catalanes. La incertesa que desperta l'audàcia de Sánchez ha portat Junts a un estat de psicosi política. I té sentit que sigui Junts qui estigui més inquiet per la maniobra de Sánchez. Els motius dos són.
El primer: que l'estratègia de posar Puigdemont en primer pla funcionava i tot apuntava que superarien ERC. El segon: que Puigdemont sempre ha tingut clar que Sánchez pot fer un tomb de guió en qualsevol moment. Recordeu aquesta entrevista amb Antoni Bassas en què Puigdemont va dir “no es pot anar a una negociació amb aquest senyor sense prendre totes les precaucions”.
Junts, pendents de l'adversari
Segons explica Crònica Global per fonts del partit, el “nerviosisme” dins de Junts és màxim. Insistim: no n'hi ha per menys. Aquesta jugada de Sánchez podria desmuntar en un moment tot allò que Junts ha fet i negociat amb el PSOE. Principalment, l'amnistia i tot el relat paral·lel.
D'altra banda, dimiteixi o no dimiteixi, Sánchez ha canviat el focus de les catalanes. Si abans era al retorn messiànic de Puigdemont, a partir de dilluns serà on Sánchez consideri. I si una debilitat té una candidatura populista com la Puigdemont és que no es parli del líder.
Sense anar més lluny, ahir mateix explicàvem a E-Notícies que la divisió mediàtica de Junts - El Nacional i Rahola - havien sortit corrents a reforçar la patida èpica de Puigdemont. 'A la política es ve plorat de casa' i 'Puigdemont va patir molt més que ho fa ara Sánchez', aquest era el missatge d'urgència que Junts volia transmetre.
Segons la informació de Crònica Global, els neoconvergents ja serien presoners de la incertesa provocada per Sánchez. És a dir, que han de decidir què faran si tot plegat és una jugada per fer una moció de confiança. Pel que sembla, a Junts tenen molt clar que votarien a favor o s'abstindrien, que ja n'hi seria suficient.
Un escenari i un desig
Aquest és el primer dels escenaris, és a dir, que el PSOE desinfli en plena campanya la retòrica de conflicte que ERC i Junts presenten per competir entre si. O el que és el mateix: un reforç sorpresa a Salvador Illa i el seu discurs de la moderació i el retrobament.
El segon escenari – que més aviat és un desig – és que Sánchez aguanti. Si no ho fa, Junts perdrà tot el crèdit que ha obtingut fins ara: les concessions a l'aire, l'amnistia plena d'incògnites i unes eleccions generals al calendari. Al marge, és clar, que el discurs partidari de la unilateralitat independentista agafaria molta força.
Més notícies: