Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

Què diuen les enquestes de les eleccions a Catalunya quan falten 11 dies

El PSC ampliaria el seu avantatge sobre els seus perseguidors, mentre que Vox retalla diferències amb el PP

Queden onze dies per a les eleccions catalanes i els tres partits al capdavant (PSC, ERC i Junts) segueixen prement per esgotar fins a l'últim vot. També la resta de formacions, que es juguen el lideratge del bloc constitucionalista (PP i Vox), la supervivència (CUP, Comunes i Ciutadans) i l'entrada al Parlament (Aliança Catalana). Sembla evident que estem davant les eleccions més disputades dels darrers anys.

L?última enquesta publicada, la d'EM Analytics per a Vilaweb, dispara al PSC de Salvador Illa per sobre de Carles Puigdemont i Pere Aragonès, per aquest ordre. Aquest sondeig, publicat el mateix dia que Sánchez va anunciar la seva decisió de quedar-se, dóna 41 escons al PSC per 32 a Junts i 28 a Esquerra. Això confirmaria la tendència ascendent de Salvador Illa, que es veuria beneficiat per la darrera maniobra de Pedro Sánchez.

Gràfic enquestes

Els dos partits processistes segueixen enrocats a la forquilla dels 28-32 escons, però Puigdemont segueix per sobre d'Aragonès a les enquestes. Aquest sondeig rebaixa les expectatives del PP, a què altres enquestes donen fins a 14 diputats i en aquest cas empataria 11 amb Vox. En canvi, millora els pronòstics de la CUP, que obtindria set diputats en lloc de cinc com donaven les últimes enquestes, mentre que els Comuns baixarien a cinc.

Funcionarà la maniobra de Sánchez?

Amb un petit marge de diferència, sembla evident per on aniran els trets en aquestes eleccions a Catalunya. A la part alta segueixen els socialistes i els processistes, seguits d'una segona línia on PP i Vox competiran per la quarta plaça. A la part baixa hi haurà cops de colze entre almenys quatre partits (CUP, Comunes, Ciutadans i Aliança Catalana).

La gran incògnita a hores d'ara del partit és saber com afectarà la crisi de govern provocada per Pedro Sánchez. La seva intenció era concentrar el vot útil de l'esquerra al voltant del PSC, en un moment especialment delicat en què la corrupció esquitxava fins i tot el mateix candidat socialista, Salvador Illa. Caldrà veure si efectivament ha aconseguit allò que buscava, o si per contra els votants castigaran la discutible maniobra de Pedro Sánchez.

Això obre el dubte de si el PP d'Alejandro Fernández o Vox sabran treure profit i endur-se els votants socialistes descontents. En tot cas, sembla improbable que Salvador Illa superi els 41 diputats i, per tant, haurà de negociar si vol governar. ERC i Junts ja han dit que amb el PSC res, així que l'altra incògnita ara és si hi haurà majoria independentista o anirem cap a un bloqueig amb possible repetició electoral.

L'independentisme conté la respiració

L'enquesta de Vilaweb, en la línia dels últims sondejos, deixa l'independentisme només un diputat de la majoria absoluta. Sembla que efectivament la cosa estarà molt renyida i un sol escó pot marcar la diferència. Caldrà veure també si Sílvia Orriols aconsegueix entrar al Parlament i com afectarà això tant les expectatives electorals dels partits independentistes com la posterior estratègia de pactes.

A onze per a les eleccions, les enquestes marquen una mateixa tendència, i és que el PSC guanyarà sense problemes, però no podrà formar govern. Junts i PP creixen i donarien el sorpasso als seus dos competidors, ERC i Vox, que perden força. La CUP i els Comuns serien els grans castigats a l'espai de l'esquerra, perdent fins a la meitat de la seva representació, Ciutadans se'n quedaria fora i Aliança podria entrar amb 2 o 3 diputats.

➡️ Política

Més notícies: