Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

Què diu l'enquesta de les eleccions europees que circula per les xarxes

El processisme i l'esquerra retrocedeixen davant d'una dreta en apogeu

El processisme segueix llepant-se les ferides de les eleccions catalanes del 12 de maig. ERC va ser la gran derrotada, amb 180.794 vots perduts i cedint la segona plaça a Junts amb quinze diputats de diferència.

Tampoc van anar del tot bé les coses a Puigdemont, que malgrat quedar per sobre d'Esquerra va quedar gaire lluny del guanyador, Salvador Illa, i té gairebé impossible ser president.

La foto global encara és més aterridora per a l'independentisme, que amb 136.000 vots menys ha perdut per primera vegada la majoria absoluta des de l'inici del Procés.

A més, la patacada de les catalanes és només la confirmació de la tendència descendent dels partits processistes (Junts, ERC i CUP). Una tendència que va començar amb els mals resultats a les municipals del 28 de maig del 2023 i va continuar amb el gran enfonsament al Congrés dels Diputats (23-J).

Per això el processisme es juga molt, més del que sembla, a les eleccions europees del proper 9 de juny. Especialment ERC, però també Junts, necessiten uns bons resultats per treure el cap de sota l'aigua, respirar una mica i calmar la crisi interna i les veus crítiques que demanen relleus a la cúpula.

Desafortunadament per a ERC i Junts, les enquestes que circulen no són gaire favorables.

Els pitjors presagis per a ERC i Junts

Un sociòleg que va clavar les enquestes per a Galícia, el País Basc i Catalunya, ha fet ara un sondeig de cara a les eleccions europees del 9 de juny. Segons ha publicat al seu compte de Twitter, hi haurà una patacada dels partits independentistes i un desastre de les esquerres.

L'enquesta dóna com a clar guanyador el PP, que amb un 35% dels vots i 25 diputats pujaria quinze punts i guanyaria 13 eurodiputats. L'altra cara de la moneda seria el PSOE, que perdria tres punts fins al 29,7%, i mantindria els 20 diputats o en guanyaria només un. Vox es beneficiaria de l'auge de la dreta a Europa, i passaria de sisena a tercera força, amb el 10% dels vots, quatre punts més que fa cinc anys, i fins a tres diputats més, de 3 a 6.

Els partits catalans serien els pitjor aturats, ja que ERC, en coalició amb el BNG i l'EH Bildu, perdria un punt i es jugaria l'únic eurodiputat que té. Pel que fa a Junts, el partit de Puigdemont també podria perdre entre un i dos eurodiputats, amb gairebé dos punts menys. La coalició Ara Repúbliques on hi ha ERC quedaria en cinquena posició amb el 4,6% dels vots i Junts quedaria setè, darrere de Podem, amb el 2,7%.

L'esquerra retrocedeix

La pèrdua de vots i diputats a Europa seria un pal per a Oriol Junqueras, la posició del qual està més debilitada que mai després de la coca de les catalanes. El líder d'Esquerra va amenaçar de dimitir però la seva intenció és que les bases avalin la seva presidència al proper congrés del partit. Cosa que tindrà una mica més difícil si es confirma la pèrdua d'eurodiputats republicans al Parlament Europeu.

Un retrocés de Junts també seria dur d'encaixar per a un Puigdemont que necessita més que mai la fortalesa dels vots per negociar la investidura a Catalunya. A més, Junts ha centrat bona part de la seva estratègia a la batalla jurídica a Europa, i perdre diputats suposaria menys altaveu per a la causa catalana. L'abstenció és la principal amenaça per als partits processistes, acusats de traïdors per haver renunciat a la via unilateral.

Però no només l'independentisme pateix en aquestes eleccions, sinó que també les esquerres semblen retrocedir. El PSOE podria resistir, a la llum d'aquesta enquesta, però Sumar no passaria dels tres diputats i Podem se'n quedaria amb dos. Cal recordar que a les darreres eleccions Podem va aconseguir ser la quarta força amb 6 diputats, i que ara la dreta podria sumar més del 60% dels eurodiputats espanyols.

➡️ Política

Més notícies: