Muntatge fotogràfic amb Pere Aragonès subjectant una bandera catalana amb un mapamundi de fons
POLÍTICA

Punxada mundial de Pere Aragonès

L'absència de mitjans internacionals en la visita a Corea reflecteix la situació del Govern


En ple debat sobre el lideratge d'ERC, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se n'ha anat a Corea del Sud. Un viatge en què el Govern ha obert la seva primera delegació a Àsia i ha estrènyer llaços comercials. Però l'autobombo contrasta amb l'interès del món a Catalunya, més aviat poc.

L'absència de mitjans internacionals a les compareixences de Pere Aragonés i de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, parla per si mateixa. Només hi eren presents els micròfons de TVE, TV3 i l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Una punxada mundial per a un Govern sense gaire estirada.

Això contrasta, per exemple, amb l'interès mediàtic suscitat per Carles Puigdemont fa tot just uns dies a la conferència de Brussel·les. Mentrestant, el Govern, aliè a les crítiques, ha celebrat l'expansió de la seva “acció exterior”. I ha anunciat un ambiciós pla de desenvolupament comercial al continent asiàtic.

El Govern reforça l'acció exterior

El Govern de Pere Aragonès vol que Corea del Sud sigui la porta d'entrada de Catalunya al circuit comercial asiàtic. El president s'ha desplaçat al país per obrir una nova delegació (les anomenades ambaixades). I per traçar acords comercials i projectes empresarials amb el govern sud-coreà.

El pla del Govern ha suscitat nombroses crítiques. D'una banda, perquè comparen la despesa en acció exterior amb el mal funcionament dels serveis públics reflectit per exemple amb les llistes d'espera a la sanitat. D'altra banda, perquè mentre estreta llaços a l'estranger les empreses catalanes continuen marxant.

Però, a més, sorprèn la manca d'atenció de mitjans sud-coreans o internacionals a la visita del Govern al país asiàtic. Això contrasta amb el reconeixement internacional que al seu dia va tenir Catalunya al món. I posa en evidència la impopularitat creixent d'un president que no és recolzat a Catalunya ni conegut fora.

Aragonès no aixeca cap

Aquest estiu va sortir a la llum una dada reveladora, i és que un de cada dos catalans no sap que Pere Aragonès és president de la Generalitat. Segons un baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el 45% dels catalans no el coneix malgrat que ja fa gairebé tres anys que està en el càrrec. Entre els que sí que el coneixen, la seva popularitat va en augment.

ERC no aixeca el cap a les enquestes, i el partit està sumit en una guerra interna per encapçalar les llistes a les pròximes eleccions al Parlament. Oriol Junqueras, que podria ser rehabilitat gràcies a l'amnistia, no ha tancat les portes. El mateix Govern no ha acalorat si Aragonès repetirà com a candidat.

Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats

El president intenta recuperar protagonisme amb la taula de diàleg amb el govern espanyol i els seus viatges a l'estranger. Encara que fins i tot dins del seu partit tenen seriosos dubtes que es la persona ideal per remuntar el projecte. En definitiva, la punxada mundial de Pere Aragonès només és un reflex de la seva deriva política al capdavant del Govern.

➡️ Política

Més notícies: