Imatge de Yolanda Díaz molt somrient amb la mà al pit
POLÍTICA

Es disparen les subvencions del Gobierno a sindicats i patronals

El Ministeri de Treball continua amb les ajudes estatals a sindicats i patronals: aquesta vegada, per a la formació en diàleg social


Yolanda Díaz puja fins a gairebé dotze milions d'euros la quantitat en subvencions als agents socials. La justificació és que puguin oferir formació en diàleg social i negociació col·lectiva. D'aquesta manera, augmenta en un 15% el finançament a aquesta partida.

Ajuts a la formació

Així ho indica l'anàlisi que ha fet The Objective. Les dades econòmiques així com les bases han estat publicades al Butlletí Oficial de l'Estat. En darrer terme, es tracta d'un augment en una dinàmica que ja estructural: el finançament dels agents socials.

Va ser el president Rajoy el que va establir les bases el 2015 de la llei sobre la formació professional a l'àmbit laboral. Tot i que va ser una mica més tard, el 2018, quan es va definir el procediment perquè el SEPE s'encarregués del seu finançament. Des dels 7,5 milions del 2020 s'ha passat als gairebé 12 del 2023.

L'objectiu són les "activitats formatives dirigides a la capacitació de persones vinculades amb organitzacions sindicals i associacions empresarials d'àmbit estatal". Cosa que es fonamenta en la norma del 2018, que diferencia entre ajudes autonòmiques i estatals.

El finançament dels agents socials

Aquest tipus d'ajuts desperten recels pels possibles fraus. En el cas de les ajudes a la formació, van ser sonats al seu dia els casos de corrupció, sobretot en l'àmbit autonòmic. Tot i que persisteixen els dubtes sobre si les ajudes s'acaben usant per finançar despeses corrents.

De fet, a principis de l'any passat, la Confederació Nacional de Pimes va portar al Suprem una subvenció de 30,6 milions d'euros patronals i sindicats. Finançada per la UE, la subvenció va tenir com a justificació la digitalització del sector productiu. Sindicats i grups d'empresaris van parlar de completa arbitrarietat en l'adjudicació d'aquesta ajuda.

El debat sobre els ajuts als agents socials forma part del debat partidista. Vox ha demanat la fi de les subvencions i en alguns llocs on comparteix poder amb el PP ho ha aconseguit. Per part seva, C's va ser el principal impulsor de la denúncia a Europa de la subvenció de 30 milions d'euros per a la digitalització.

➡️ Política

Més notícies: