Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient
POLÍTICA

Puigdemont prepara els seus per fer president Pedro Sánchez

L'entorn de l'expresident valora bé la proposta de Sumar i nega davant els independentistes que sigui una 'rendició'

Sumar va presentar aquest dimarts la proposta d'amnistia per aconseguir els vots de Junts per Catalunya de cara a la investidura de Pedro Sánchez. A grans trets, el plantejament del partit de Yolanda Díaz és perdonar centenars de persones imputades o condemnades per fets relacionats amb el 'procés' des de l'any 2013.

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta de membres del Govern de l'1O. 700 alcaldes investigats per donar suport al referèndum, 700 imputats per protestes, membres dels CDR i del Tsunami Democràtic. I també investigats pel Tribunal de Comptes i alguns policies. Tots es podrien beneficiar de la proposta presentada per Sumar.

El plantejament del partit de Yolanda Díaz ha generat una barreja de rebuig i d'escepticisme entre la majoria de forces polítiques. Fins i tot entre els seus potencials socis com el PNB i ERC. De fet, l'únic partit que ha donat suport públicament a la idea de Sumar ha estat Junts per Catalunya.

Toni Comín, el “poli bo” de Puigdemont

El que va ser conseller de Salut del Govern l'any 2017, Toni Comín, ha acaparat molt de protagonisme les últimes setmanes. Si Jaume Asens i Yolanda Díaz estan fent la feina bruta de Pedro Sánchez en aquesta fase de negociacions, el que fos diputat socialista a principis de segle fa el mateix, però amb Carles Puigdemont.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

L'expresident s'encarrega dels discursos maximalistes i de vendre aquesta posició exigent i de duresa. Mentrestant, Comín ha esdevingut el responsable de preparar el terreny per al pacte amb PSOE i Sumar. Cal recordar que facilitar la governabilitat al Congrés era considerat per Junts com gairebé una traïció. Però després de les eleccions del 23J, les coses són diferents i algú ha de preparar la parròquia juntaire per a aquest canvi d'opinió.

I l'encarregat de fer-ho és, també, Toni Comín. La mà dreta de Puigdemont a Waterloo ja ha deixat clar que “l'amnistia és una victòria per a l'independentisme”. L'exconseller sap que gran part de les bases indepes consideren l'acceptació de l'amnistia com una "rendició" i un "gol en pròpia porta". I, és clar, toca convèncer-los que no és així.

Primer pla del polític català Toni Comín

Una de les pors més grans que ha tingut Junts històricament és la de ser considerats com uns traïdors davant l'electorat independentista. I Toni Comín ja prepara el terreny per intentar que això no passi. No només afirma que la proposta de Sumar és bona, sinó que considera que és una “immensa” victòria per a tot l'independentisme.

A més, intenta convèncer els crítics. “Felipe González, Guerra, el PP i Vox ho han entès perfectament”, exposa. I afegeix que “no poden tenir raó alhora la dreta neofranquista i els que des de l'independentisme diuen que seria una rendició o un gol a la pròpia porta”.

La proposta de Sumar pot desencallar les negociacions per fer president Pedro Sánchez. Des de Junts ja ha ofert mostres públiques que facilitaran la investidura del candidat socialista a canvi de força menys del que exigia Puigdemont fa un mes, en aquella famosa roda de premsa a Brussel·les. I, és clar, ara toca posar en marxa tota la maquinària per convèncer els seus de les bondats del futur acord. Una tasca de la qual s'està encarregant Toni Comín.

➡️ Política

Més notícies: