Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Pedro Sánchez i Feijóo, cara a cara

Els pactes electorals seran el tema estrella del debat

Aquest dilluns a les 22.00 hores (Antena 3 i La Sexta), Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo mesuraran les seves forces en l'únic cara a cara de la campanya electoral. El candidat socialista insistirà en la seva estratègia de presentar el PP com la crossa de l'“extrema dreta”. El candidat popular recordarà les “mentides” del sanchisme i els seus pactes amb EH Bildu.

Els dos candidats a la presidència del Govern espanyol es batran en duel en un debat de 100 minuts. Discutiran les propostes en quatre blocs: economia, polítiques socials i d'igualtat, pactes i governabilitat, i polítiques institucionals i internacionals.

La precampanya s'ha centrat en els pactes del PP amb Vox i l'aliança del sanchisme amb els independentistes bascos i catalans. És presumible, doncs, que els trets vagin per aquí.

Feijóo vol retratar el sanchisme

L'estratègia d'Alberto Núñez Feijóo consisteix a presentar-se com la recuperació del sentit comú després de dues legislatures de sanchisme. Les seves armes són esquivar les acusacions de la seva connivència amb Vox. I assenyalar la radicalització del PSOE i les seves obres de govern més polèmiques, com la llei del sí és sí o la supressió del delicte de sedició.

Muntatge amb Alberto Nuñez Feijoo i Santiago Abascal amb la bandera d'extremadura de fons

Però el candidat popular haurà de respondre que farà amb l'impuls abolicionista de Vox, per exemple amb les lleis de l'eutanàsia i l'avortament. També haurà d'aclarir la proposta territorial. Un tema incòmode després de la seva patinada amb la taula de diàleg, que el seu propi partit es va veure obligat a rectificar.

Sánchez, a pel centre dreta

Per la seva banda, Pedro Sánchez està convençut de poder revertir les enquestes i els debats televisius se li donen especialment bé. La seva principal carta serà la d'assenyalar Feijóo pels seus pactes amb Vox. La seva intenció és seduir els votants de centre dreta que veuen amb recel l'aliança amb el partit d'Abascal.

Muntatge amb Pedro Sánchez amb cara de preocupació amb un gràfic amb tendència a la baixa i el congrés dels diputats de fons

Els responsables de la campanya socialista creuen que aquest debat pot marcar un punt d'inflexió en la remuntada. Però Sánchez també haurà de respondre sobre els seus pactes amb ERC i amb Bildu. I també les seves concessions al sector més radical de Podem, per exemple amb les lleis feministes.

La guerra dels pactes

Els pactes electorals seran el tema estrella del debat electoral aquesta nit. Feijóo vol posar Sánchez en evidència amb la formulació de la proposta que li va fer fa uns dies. ¿Està disposat el president socialista a facilitar un govern del PP per impedir que Vox entri al Govern?

Sánchez ja va dir que no. Però pesos pesants del seu partit com Felipe González han augmentat la pressió perquè invisteixi a Feijóo si el PP guanya les eleccions. I la seva negativa pot ser utilitzada per Feijóo per desmuntar l'argument de que el PP és Vox.