Muntatge de fotos de primer pla de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

El processisme cau estrepitosament a Barcelona

ERC, Junts i la CUP perden més de la meitat dels vots

Les eleccions generals del 23 de juliol ens estan donant moltes sorpreses. Potser més de les esperades, però hi ha una de les projeccions de les enquestes que sí que s'està complint: el daltabaix processista. ERC, Junts per Catalunya i la CUP han perdut vots, escons i ja veurem si alguna cosa més.

Per entendre el gran daltabaix processista cal mirar els resultats a Barcelona província i ciutat. Les tres formacions han quedat darrere del PSC, Sumar i PP. De fet, la CUP ha quedat per darrere fins i tot de Vox i s'ha quedat lluny del 3% dels vots necessaris per tenir representació. Es tracta, sens dubte, d'una de les notícies de la nit: el desastre de la CUP, que patirà i molt a partir d'ara, també econòmicament.

Gràfic que mostra els resultats de les eleccions generals del 23J a Barcelona per partits

L'altre gran perdedor és Esquerra i Gabriel Rufián. Costaria entendre que no hi hagués alguna dimissió a ERC després d'uns resultats dolentíssims. A Catalunya seran tercera força amb 7 diputats, els mateixos que Junts, però han perdut gairebé la meitat d'escons i vots. Són les segones eleccions consecutives on els republicans fracassen ia Barcelona província fins al PP els ha superat en vots i representants.

Junts pot estar contenta a mitges. Veurem si es confirma la posició de Junts, de qui dependria el nou Gobierno, però de moment han fracassat en els dos objectius. Esquerra els ha passat en vots, de manera que segueixen sent la segona força processista, i han perdut un representant i s'han quedat amb set escons.

Barcelona ha dictat sentència i els processistes només han salvat part dels seus mobles –molt pocs– gràcies a Tarragona, Lleida i Girona. La victòria del PSC és tan clara que costarà de justificar. Totes tres formacions han d'assumir la pèrdua de vots, de representació i un futur incert.

La CUP entra en un escneari desconegut, amb una dimensió de partit tradicional interna però sense diners per pagar-la. ERC veu com la seva legitimitat per mantenir el Govern queda molt tocada i Junts segueix sense esdevenir un partit pres de debò per a l'electorat català. Només una més que possible repetició electoral salvaria -una altra vegada- els processistes.

➡️ Política

Més notícies: