El PSOE es rendeix al Marroc
Els darrers gestos cap al país veí causen inquietud
Les darreres 72 hores han donat molt a parlar sobre l'actitud del PSOE respecte al Marroc. Una actitud que molts veuen com a “servil” i que dóna lloc a tota mena d'especulacions sobre interessos ocults. I fins i tot sobre importants concessions al país veí.
El Marroc ha estat molt present a la campanya electoral del 23-J. El PSOE portava al seu programa la consolidació de la “nova etapa” amb el regne alauita, iniciada per Pedro Sánchez amb el gir sobre el Sàhara Occidental. Els socialistes veuen el Marroc com un aliat estratègic amb qui cal estrènyer llaços.
Però els darrers moviments del PSOE van més enllà de la simple cordialitat. Dilluns, alts càrrecs socialistes van celebrar amb ganes el Dia del Tron marroquí a les Illes Canàries. Això va donar lloc a suspicàcies sobre els vincles del PSOE amb el Marroc “més enllà del lliurament del Sàhara Occidental”.
Només 48 hores després es va saber que Pedro Sánchez havia arribat a Marràqueix per passar uns dies de vacances. Una cosa inusual, ja que el president sol estiuejar amb la família a La Mareta, a Lanzarote. Sánchez va aterrar al Marroc el mateix dia que es va arxivar el cas d'espionatge del Marroc al Govern espanyol.
L'amistat amb el Marroc contrasta amb la fredor amb Algèria, país enemic de Mohammad VI. És curiós com s'ha reduït dràsticament el flux de pasteres per la via de l'Estret, i en canvi augmenta la "via algeriana" d'immigració irregular. La pregunta és, ¿està utilitzant Algèria la immigració com a arma com va fer al seu moment el Marroc?
Polèmica a Ceuta
Hi ha altres detalls que criden l'atenció, com l'històric resultat obtingut pel PSOE a Ceuta a les eleccions del 23-J. Els socialistes es van imposar per primera vegada als populars en unes generals. Com va passar també a Catalunya, amplis sectors marroquins van fer campanya per Pedro Sánchez.
No s'acaba aquí la cosa. Segons El Español, els espanyols convidats a la recepció reial pel Dia del Tron a Tetuan, Marroc, van ser acreditats com a “Ceuta ocupada” i “Melilla ocupada”. Això era el que posava a les acreditacions que penjaven del seu coll.
Amenaça militar
Cal recordar que al Marroc es refereixen a Ceuta i Melilla com a ciutats ocupades. Sorprèn, per tant, que el Govern es presti a aquesta humiliació de ser tractats com a ocupants del seu propi territori nacional. Una mostra més de la submissió del PSOE als designis de Rabat.
A la Moncloa defensen que el Marroc és un país veí amb qui cal entendre's pel bé dels interessos nacionals. Però la veritat és que el Marroc es troba en ple procés de rearmament militar i amb ambicions territorials a Espanya. La pregunta que es fan molts és si el Gobierno està disposat a lliurar Ceuta i Melilla i a canvi de què.
Més notícies: