El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid
POLÍTICA

El PSOE va amagar en plena campanya l'augment de tots els delictes a Espanya

Les agressions sexuals lideren la pujada de la criminalitat

Tots els delictes van augmentar a Espanya el primer trimestre del 2023, però no ens n'hem assabentat fins ara. El Ministeri d'Interior ha endarrerit la publicació de l'informe de criminalitat fins després de les eleccions del 23-J. Aquest dilluns s'han donat a conèixer les xifres, que mostren una situació preocupant.

La criminalitat a Espanya ha augmentat un 7,2% els mesos de gener, febrer i març. Els resultats mostren un augment de tots els delictes, i els més comuns són els segrestos, les agressions sexuals, la cibercriminalitat, els assassinats i els furts.

Un agent de Policia Nacional d'esquena

Crida l'atenció l'increment dels delictes sexuals, que amb 4.303 casos suposa un 16,9% més que l'any anterior. Això vol dir que cada setmana es denuncien a Espanya 330 agressions sexuals. Una dada que contrasta amb el discurs de protecció a les dones dels socis de govern en campanya.

Un retard sospitós

El que resulta molt xocant és que aquestes dades no s'hagin fet públiques fins ara. L'informe sol aparèixer sempre amb una mica de demora, ja que cal creuar les dades de Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals i autonòmiques. El 2022, les xifres es van donar a conèixer el 2 de juny.

Les policies solen trigar entre 60 i 80 dies a publicar els balanços, però aquest any la publicació de l'informe s'ha demorat 122 dies. Han trigat dos mesos més del que és habitual a publicar-se. I només han sortit a la llum després de les eleccions municipals del 28-M i les generals del 23-J.

El Partit Popular acusa el PSOE d'“amagar la taxa de criminalitat del primer trimestre del 2023” fins després de les eleccions. "Segueix en augment i Marlaska de braços plegats", ha dit la secretària d'Interior dels populars, Ana Vázquez. I afegeix que “els espanyols no es mereixen viure preocupats per la seva inseguretat”.

Una deriva preocupant

Les xifres demostren la preocupant deriva de la seguretat a Espanya. El 2022 es va arribar al màxim de delictes de la darrera dècada, sent les agressions sexuals i els furts els que més van créixer. Curiosament, aquesta dada coincideix amb el mínim històric de presos a les presons espanyoles.

El criminòleg i president de l'associació Policia XXI, Samuel Vázquez, ha alertat de la gravetat de la situació. Segons ha dit, el 2022 va ser el primer any “de la dècada de més criminalitat violenta mai vista per cap generació exceptuant la guerra”. Aquest expert creu que “tot anirà a pitjor”.

➡️ Política

Més notícies: