El Procés arruïna Catalunya
El temor a un nou conflicte territorial espanta els inversors
El laberint de la investidura té moltes arestes. Una i fonamental és com afectarà el bloqueig polític a l'economia espanyola. De moment, les inversions ja s'han refredat en espera de si es pot formar un govern i davant la por d'una reactivació del Procés a Catalunya.
La situació a Catalunya és preocupant, perquè el 2023 va començar amb una reculada del 34,4% en capital forà. És el pitjor inici des del 2018. La cosa podria anar a pitjor si l'embolic de la investidura torna a reactivar el Procés.
El teixit empresarial català tem tornar a l'espantada de la inversió estrangera com els anys anteriors. Cal recordar que des del 2016 fins a l'any passat Catalunya va perdre 4.400 milions d'euros en inversió estrangera. La regió va perdre així la situació privilegiada que va viure anys enrere, quan liderava l'atracció d'inversions al territori espanyol.
El Procés va arruïnar Catalunya
Catalunya va ser una de les regions que més ràpidament es va recuperar de la crisi del 2008 gràcies a la inversió estrangera. El 2015 va arribar als 5.495 milions, que l'any següent es van convertir en 8.305 milions. La inestabilitat política que va esclatar després va espantar les inversions.
La reconducció del conflicte català va tornar a calmar els ànims i la situació ha millorat de mica en mica. Però l'incert panorama obert després del 23-J ha tornat a suscitar inquietud. Els fons d'inversió estrangers estan rebent missatges en línia d'una possible reactivació del conflicte territorial.
Catalunya continua generant un gran interès per a les companyies, que veuen Barcelona com a centre estratègic de desenvolupament econòmic. Però el risc de noves mobilitzacions ressuscita la inseguretat jurídica i frena l'arribada de startups i empreses tecnològiques capdavanteres. Algunes que ja són aquí es plantegen fins i tot anar-se'n.
Empresaris preocupats
El desafiament secessionista del 2017 va ser el principal motiu de desconfiança que va fomentar la desinversió a Catalunya. Des d'aleshores, la inversió no s'ha tornat a recuperar i el 2023 fins i tot ha tornat a baixar. Això contrasta amb l'arribada de capital estranger a Madrid, quatre vegades per sobre.
La principal preocupació ara és la imposició del referèndum com a condició per a la investidura. Els inversors temen noves tensions i fins i tot nous episodis de conflictivitat als carrers. Això suposaria noves pèrdues econòmiques i d'oportunitats per al desenvolupament econòmic.
Empresaris catalans han mostrat la seva preocupació i han traslladat a dirigents de Junts la necessitat de facilitar-ne la investidura. A més, en els darrers mesos hi ha hagut un acostament al PSC. Els empresaris veuen Salvador Illa com l'estabilitat necessària per superar els anys ruïnosos del Procés.
Més notícies: