Muntatge amb un pla mitjà de Yolanda Díaz amb la mà a la barbeta i de Pedro Sánchez, tots dos amb cara de preocupació
POLÍTICA

PSOE i Sumar tiren de postureig antifranquista per remuntar les enquestes

Els partits del Gobierno, a la desesperada per captar vots per al 23 de juliol

Moltes vegades s'ha acusat els partits de dretes de treure a passejar temes com ETA o Catalunya per captar vots. Però l'esquerra també té els comodins per mobilitzar els seus. I un d'ells és, sens dubte, l'antifranquisme. Un tema recurrent que fan servir per agitar el seu electorat, sobretot quan les coses no pinten bé.

I això és exactament el que han fet aquest dimarts PSOE i Sumar. Les enquestes de cara a les eleccions del 23 de juliol no son massa optimistes per a les formacions del Gobierno. I després de la derrota de Pedro Sánchez al cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo, les coses encara s'han complicat més per al bloc progressista. Davant d'aquesta situació, els dos partits han apostat per tirar d'antifranquisme a veure si poden rascar alguna cosa.

Primer pla de Yolanda Díaz

Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha decidit retirar la Medalla al Mèrit a la feina a Francisco Franco i a altres personalitats destacades de la dictadura. El Gobierno ha pres aquesta decisió a partir d'una proposta d'una proposta de Yolanda Díaz i escudant-se en la Llei de Memòria Democràtica. Aquesta llei fa gairebé un any que està aprovada, però la mesura s'ha pres, curiosament, en plena campanya electoral. I quan pitjor pinten les coses per al PSOE i Sumar.

Yolanda Díaz creu que s'ha trigat 'massa temps'

La mateixa ministra de Treball ha reconegut que s'ha trigat “massa temps a fer aquest pas”. Però també considera que era “imprescindible” retirar les medalles a Franco i a 8 figures més de la dictadura. “Estem mirant el futur”, remarcava Yolanda Díaz.

Més enllà de Francisco Franco, entre les personalitats que gaudien d'aquest reconeixement hi havia, per exemple, el general Juan Yagüe o José Solís, secretari general del Movimento. José Antonio Girón de Velasco, fundador de les JONS i exministre de Treball, o l'empresari José Banús van ser altres de les personalitats que van obtenir aquesta Medalla.

"Per fi es compleix amb la Llei de Memòria Democràtica", afirmava Yolanda Díaz per anunciar la retirada d'aquesta Medalla a Franco i altres dirigents franquistes. Una decisió que el govern PSOE-Sumar ha pres just 12 dies abans de la celebració de les eleccions generals. I quan el bloc PP-VOX torna a agafar avantatge als sondejos respecte a les formacions de l'actual executiu.

D'aquesta manera, el PSOE i Sumar copien el que ja va fer Esquerra fa unes setmanes. I és que el Govern de la Generalitat també va tirar de postureig antifranquista per contrarestar l'abstenció independentista que hi haurà a les properes eleccions.

➡️ Política

Més notícies: