ERC intenta combatre l'abstenció massiva amb un nou postureig antifranquista
El Govern es personarà en la querella d'un represaliat del franquisme
Pinten bastos per als partits processistes a les properes eleccions generals del 23 de juliol. La campanya abstencionista impulsada per l'independentisme radical pot enfonsar a Junts i ERC a nivells històrics. Esquerra ja s'ha posat fil a l'agulla per intentar contrarestar aquesta tendència.
El partit d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès s'està reivindicant com a vot útil del sobiranisme a Madrid. Presenten l'indult als presos del procés i l'eliminació del delicte de sedició com els èxits. I multipliquen els gestos per reactivar el seu electorat i evitar la temptació abstencionista.
Anunci de Justícia
L'últim d'aquests gestos ha estat l'anunci de la consellera catalana de Justícia, Gemma Ubasart, aquest mateix dilluns. El Govern s'ha personat com a acusació popular a la causa de Carles Vallejo. L'exmilitant de CCOO va presentar fa mesos la primera querella per tortures a Via Laietana durant el franquisme.
Acompanyada per Carles Vallejo, Gemma Ubasart ha reivindicat que “Catalunya torna a ser pionera a la memòria democràtica”. I ha defensat “investigar els crims del franquisme, no per castigar, sinó per obtenir una veritat jurídica”.
Laberint judicial
La Fiscalia de Barcelona va sol·licitar la setmana passada l'arxiu de la querella de Carles Vallejo perquè havia prescrit. La Generalitat s'afegeix ara a l'acusació popular, entenent que els crims de lesa humanitat “no prescriuen mai”. A més, el Govern s'empara a la llei catalana de memòria, que dóna aquest poder a les institucions.
Segons la consellera, la Generalitat es pot personar en virtut de la modificació de la norma el mes de març passat. Aquest canvi habilita la institució a personar-se en casos d'odi i de discriminació. Ubasart ha criticat la decisió de la Fiscalia d'arxivar la querella, apel·lant al “dret de tutela judicial” dels represaliats del franquisme.
També cal recordar que l'any passat va entrar en vigor la Llei 20/2022 que modifica la normativa sobre la memòria històrica. Des de llavors hi ha hagut disparitat de criteris, admetent algunes querelles i rebutjant-ne d'altres.
Rèdit electoral
Més enllà del laberint judicial, és clar que Esquerra, el partit que ostenta el poder a la Generalitat, treu un rèdit polític de l'anunci. En ple ascens del PP i Vox, ERC es vol presentar en aquesta campanya com el partit de l'antifranquisme a Catalunya.
Més notícies: