Aitor Esteban en un acte electoral del PNB a Vitòria el 9 de juliol de 2023
POLÍTICA

El PNB es vesteix de Bildu per pujar també a la muntanya

El partit nacionalista es radicalitza i descarta pactar amb el PP de Feijóo

Les eleccions generals del dia 23 no només serviran per mesurar les forces entre els processistes catalans, també seran una prova de foc per al Partit Nacionalista Basc. Per primera vegada a la història, Bildu podria donar el sorpàs i treure més vots que la formació conservadora basca. A les passades municipals del maig, el PNB va aconseguir 322.000 vots, mentre que la formació d'Otegi va pujar fins als 297.000 en un gairebé empat tècnic. De fet, Bildu ja té ara més regidors a Euskadi que el PNB.

Les enquestes publicades els últims dies donen un empat tècnic entre les dues formacions a Euskadi. Si bé el diari El Correo apunta que el PNB trauria més vots, però els mateixos escons que Bildu (5 tots dos), el CIS posa al davant els abertzales, que podrien arribar als 6.

Sembla que la por s'ha apoderat del Partit Nacionalista Basc, acostumat a ser partit de Govern i de pactar amb el poder. El creixement de Bildu és sostingut des de fa anys, mentre el PNB governa amb els socialistes bascos a la comunitat, ajuntaments i diputacions. I és en aquest context que cal situar les paraules d'Aitor Esteban, candidat del PNB a les generals.

“Feijóo ha passat totes les línies que hi ha. A Vox no se'l pot normalitzar, i no se'l pot ficar dins dels Governs. Aquesta ratlla ja l'ha passat, però de molt. Què farà ara? Farà la mateixa jugada, ho té claríssim, i utilitzarà aquests vots", assegurava Esteban.

El PNB, doncs, sembla que ha oblidat la seva essència pactista per pur tacticisme electoral. Que s'ha convertit en un altre apèndix del PSOE com Esquerra. "Anirem amb el nostre programa i direm al PSOE 'les prioritats d'Euskadi són aquestes si vols el nostre vot', però no el tindreu 'gratis et amore'", explicava el candidat nacionalista.

La mutació del PNB té dues conseqüències. Una és que assumeixen les tesis de Bildu i deixen la seva centralitat per competir pel vot sobiranista. I normalment, quan un vol copiar l'altre, acaba perdent. Comprar el marc mental d' Otegi i jugar a la radicalitat no sembla que pugui aportar res de bo a Aitor Esteban i els seus.

La segona derivada és en clau postelectoral. El PNB només podrà pactar amb Pedro Sánchez, descartat el PP. Qualsevol votant de centredreta basc es veu obligat a recolzar Feijóo o Abascal si vol evitar que Sumar i Yolanda Díaz tornin a governar. Veure per creure: els nacionalistes bascos es passen ara a l'activisme d'esquerres amb risc de passar a ser residuals al Congrés.

El PNB puja a la muntanya, com ja fa temps que ha fet Junts a Catalunya. Els hi podrien preguntar com ho porten els juntaires manant només a Sant Cugat i la Diputació de Girona.

➡️ Política

Més notícies: