Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació
POLÍTICA

El PSOE ho fia tot a Catalunya

Les poques opcions de Pedro Sánchez passen per Catalunya

Pedro Sánchez ha començat la campanya electoral sabent que serà molt difícil -per no dir impossible- revalidar la seva victòria a les generals. El 2019 el líder socialista sumava 120 escons i aconseguia la seva primera victòria electoral després de la moció de censura a Rajoy el 2018. Un PP molt debilitat no arribava als 90 diputats i PSOE i Podem aconseguien formar Govern amb els suports d'independentistes i nacionalistes.

Quatre anys després el panorama ha canviat. Espanya ja no és la mateixa i la sensació d'un canvi de cicle polític és evident. El que passa a Europa ja no és aliè al nostre país i per primera vegada s'han trencat tabús que semblaven impossibles. Pedro Sánchez segueix mirant a la seva esquerra com a única estratègia política i ho refia tot a la por endèmica d'una part d'aquest país a la dreta.

Intentem ser una mica més exactes. El PSOE de Sánchez és un camaleó que s'adapta a la realitat per sobreviure. Va ser capaç de disfressar-se de centrista i pactar amb Albert Rivera per després aixecar el puny amb Pablo Iglesias. Juga a tenir sentit d'Estat, però deroga la sedició per tenir content Junqueras. Amb aquestes premisses, ara ha arribat el moment d'agafar la bandera de la por a allò aliè, a un possible pacte entre el PP i el Vox.

Més enllà del regal que Tezanos serveix periòdicament a Pedro Sánchez amb el CIS , els socialistes saben que ho tenen cru. La gran majoria d'enquestes situen el PP de Feijóo per sobre dels 140 diputats. Arribin o no la majoria absoluta amb Vox, és gairebé impossible que PSOE i Sumar reeditin un pacte de govern.

Només podria passar amb una remuntada èpica, similar a la que Zapatero ja va aconseguir el 2008. I la clau va ser Catalunya, on Chacón, cap de cartell del PSC, va sumar fins a 25 diputats dels 47 que hi havia en joc. El PP es va quedar amb 8 i Zapatero va vèncer Rajoy per 15 escons, 169 a 154.

Pedro Sánchez vol agafar ara la disfressa de Zapatero. La campanya del 2008 a Catalunya es va fer famosa pels cartells del PSC: "Si tu no hi vas, ells tornen", amb les siluetes d'Aznar, Acebes i companyia. Ara, el PSOE vol recuperar aquest xantatge emocional tan de l'esquerra: vota'm perquè jo sóc dolent, però, compte, que l'altre és molt pitjor.

Els socialistes saben que tenen perdut Madrid, no compten gaire amb Andalusia i ja no guanyaran a les Balears o a València. La victòria només sembla clara a Catalunya, on aspiren a treure 20 diputats. Seria un 20% dels que Pedro Sánchez podria tenir al Congrés dels Diputats. I podrien no ser suficients.

Els catalans hem d'estar preparats. Sánchez farà poca campanya presencial aquesta vegada perquè té compromisos com a president rotatori de la Unió Europea. Però Catalunya serà la seva prioritat. Aprofitin el sol i la calor que arriba per anar a la platja.

➡️ Política

Més notícies: