Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb la bandera de Catalunya de fons
POLÍTICA

Feijóo assumeix la taula de diàleg

El líder del PP demana que sigui 'fluid' i que no afecti 'als altres'

“No tinc interès a anar contra cap mesa si està constituïda i té com a objectiu tractar assumptes que no afectin els altres”. Són les sorprenents declaracions d'Alberto Núñez Feijóo, candidat del PP a la presidència d'Espanya, en una entrevista a El Periódico .

El líder dels populars ha afegit que demanarà a la Generalitat “mantenir un diàleg fluid amb les autoritats”. La seva intenció és que el govern català “s'incorpori a meses unilaterals com ara la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal.

Del rebuig a l'acceptació

Fa només un any, el juliol del 2022, Feijóo va carregar contra la taula de diàleg. El llavors líder de l'oposició va acusar Pedro Sánchez de vendre's a l'independentisme per mantenir-se al poder. I va advertir que “el govern espanyol i el català no informen del que estan intercanviant”.

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

Dies després, Alejandro Fernández, líder del PP a Catalunya, va anunciar que liquidaria la taula de diàleg si el seu partit guanyava les eleccions. Per ell, el diàleg entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès era “una presa de pèl”.

Han passat els mesos, i davant l'horitzó de les eleccions generals Feijóo ha canviat substancialment el seu discurs. Una cosa significativa, ja que el mateix Aragonès va afirmar la seva intenció de mantenir la taula de diàleg encara que el PP guanyés les eleccions a Espanya. Ara, el líder dels populars manté viu aquest instrument.

La taula de diàleg, en punt mort

El mateix PSOE va congelar la mesa de negociació després de derogar el delicte de sedició, a finals de l'any passat. Sánchez va donar per finalitzat el 'procés' i va centrar la seva acció de govern en la recuperació econòmica. Durant tots aquests mesos, ERC ha pressionat per recuperar la negociació bilateral amb l'Estat.

La intenció de Pere Aragonès era accelerar les negociacions després de les municipals per assolir l'acord de claredat sobre un referèndum a Catalunya. Però la dissolució del Congrés i la convocatòria d'eleccions anticipades ho han canviat tot.

Ara el president de la Generalitat està en mans de la configuració del nou govern a Espanya.

Feijóo ja ha avançat la intenció de recuperar el delicte de sedició i la mà dura a Catalunya. La seva acceptació de la taula de diàleg té poc recorregut a efectes pràctics. Però sí que té la seva importància, ja que suposa acceptar el marc mental de l'independentisme just quan aquest està més debilitat i dividit que mai.

➡️ Política

Més notícies: