Imatge de militants independentistes cremant cartells d'ERC, CUP i Junts per Catalunya
POLÍTICA

L'independentisme radical ja escalfa els carrers

Josep Costa crida a la mobilització per fer caure els dirigents

L'accelerat procés de descomposició del processisme es concreta en una realitat: les cúpules dels partits ja no controlen les bases. Es va veure amb la campanya abstencionista a les generals del 23-J. I s'està veient en la pressió dels sectors radicals perquè Junts no doni el seu braç a tòrcer davant el PSOE.

Entitats i activistes a l'òrbita de l'independentisme radical són conscients de l'oportunitat històrica. Per això han elevat el to aquests darrers dies. Amenacen de tornar als carrers i fer caure els líders processistes si investeixen Pedro Sánchez a canvi d'engrunes.

La seva posició és clara, o amnistia i referèndum o bloqueig polític. Qualsevol estratègia de Junts que no assumeixi aquesta dicotomia serà entesa com un desafiament i donarà peu a un nou període de mobilització als carrers. Així ho han formulat en les últimes hores.

'Cal tornar a sortir al carrer'

Josep Costa, jurista, exdiputat i activista independentista, ha plantejat la necessitat de tornar als carrers. "Ara toca ser més que l'any passat, omplir els carrers perquè no podem esperar que ningú ens faci la feina", ha dit. I ha advertit que el resultat de les eleccions “no serà el desllorigador”.

Ho ha formulat en una tertúlia amb Albano Dante Fachín organitzada per Vilaweb. El que va ser exdiputat de Junts per Catalunya i vicepresident de la mesa del Parlament, ha posat l'accent a la “mobilització de la gent”. Fins al punt que ha animat a sortir al carrer per enderrocar l'actual govern en minoria d'ERC.

Costa recorda que “des del 2008 fins al 2017 hem canviat el 95% de la classe política independentista”, i creu que “ara ho hem de tornar a fer”. Per ell, l'important és “l'impuls de la gent”. En aquest sentit, demana anotar les dates de l'11 de setembre i l'1 d'octubre “per empènyer les coses”.

Crida a noves mobilitzacions

Josep Costa representa el sector radical de l'independentisme enfrontat a les cúpules dels partits. Va ser un dels promotors de l'abstencionisme com a càstig als partits. I ara planteja la necessitat de tornar a les mobilitzacions per forçar ERC i Junts a avançar cap a l'autodeterminació.

La posició de Josep Costa coincideix amb el sentiment de frustració de les bases processistes. Entitats com Òmnium es tornen a posar a l'avantguarda de la lluita pel referèndum com a qüestió innegociable. I apel·len a la mobilització com a alternativa al tacticisme dels partits.

Aquests sectors estan esperant el que passi amb les negociacions entre Junts i el PSOE. Però davant d'una "traïció" als seus objectius ja preparen el terreny per a una tardor calenta de mobilitzacions. I és que el 23-J ha reactivat un processisme que estava apagat.