Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

El PSC, obligat a endurir el discurs respecte a la immigració

Salvador Illa ha parlat de regulació, de drets i deures, i de la seguretat


El debat migratori ha irromput a Catalunya en un moment clau, quan els partits comencen a prendre posicions per a les properes eleccions catalanes. Junts per Catalunya ja va donar una mostra de pragmatisme amb el canvi de discurs en les polítiques migratòries. Ara és el PSC qui comença a virar les posicions.

En una entrevista a El Nacional, el líder de l'oposició i secretari general del PSC, Salvador Illa, ha parlat sense embuts sobre la immigració a Catalunya. Ha defensat la necessitat d'“acollir i integrar”. Però alhora ha deixat clar que “no poden venir tots, cal regular”.

Illa també ha parlat de les obligacions dels immigrants i dels vincles entre la inseguretat i la immigració. El PSC es veu obligat a endurir el discurs respecte a la immigració. És un camí que ja recorren altres partits socialistes europeus com la socialdemocràcia alemanya, que demana deportacions massives.

Sobre la immigració il·legal i el vel islàmic

Salvador Illa afirma que “acollir el diferent i integrar-lo a la societat no només no posa en risc la teva identitat sinó que la reforça”. Afegeix que “Catalunya és en bona mesura això, capacitat d'acollir, d'integrar, i això és el que hem de fer”. També ha recordat que “la nostra és una societat envellida” que necessita la immigració.

Però el líder dels socialistes catalans ha recordat que “Europa és un imant i la gent vol venir aquí”. Per això ha defensat la necessitat de “regular” la immigració, cosa que, afirma, és “un repte que s'ha d'abordar a nivell europeu”. A més, ha recordat que “tots tenim drets però també obligacions”.

Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja

Per exemple, “respecte de la igualtat de la dona, del que es pot fer a l'espai públic, de les obligacions fiscals”. Sobre el vel islàmic, ha dit que “vostè té dret a vestir com vulgui si no vulnera les lleis”. Però ha advertit que “aquí cal respectar la igualtat home-dona, i amb això hem de ser estrictes, mateixos drets, mateixes obligacions”.

Sobre la inseguretat

"Vincular la inseguretat amb la immigració crec que és un mal camí", ha assegurat Illa. Segons ha dit, “hi ha immigrants que vulneren les normes de convivència i han de fer front a les seves conseqüències”, però ha afegit que “també hi ha gent d'aquí que ho fa”. El líder del PSC ha reconegut que "hi ha una percepció d´inseguretat" i un "llarg recorregut en la millora de la seguretat".

Illa ha recordat que el PSC ha estat “molt persistent” amb això i que “hem reprovat el conseller Elena perquè no ha fet bé la seva feina”. Ha dit que "la primera cosa que cal fer és partir d'un principi de confiança amb els agents de l´autoritat". Ha demanat recolzar al màxim els Mossos quan han de fer ús de la força, cosa que segons ell no hi ha hagut amb aquest Govern.

“Aquí hi ha hagut molt de seguidisme de la CUP, i això no està bé”, ha dit, i ha acusat el conseller Elena i el president Aragonès directament. “Amb els pressupostos ja ho estem tractant, volem fer un pas més per garantir la seguretat”, ha afegit. La seva proposta consisteix a donar més seguretat jurídica als agents, i més eines als òrgans judicials per, si s'escau, expatriar.

➡️ Política

Més notícies: