Salvador Illa a la trobada 'Objectiu Actualitat', al Palau Euskalduna, a 2 d'octubre de 2023, a Bilbao
POLÍTICA

El PSC para els peus a Pedro Sánchez

Els socialistes catalans no contemplen que Barcelona sigui moneda de canvi

Les negociacions entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per a la investidura del primer van camí de convertir-se en un dels serials polítics més recordats. Acordat el que és bàsic de l'amnistia, ara és el moment de vestir el pacte amb altres compromisos que permetin a Junts justificar haver variat completament el seu relat. Totes les mirades se centren a la Unió Europea, on Espanya cada cop ho té més difícil per aconseguir l'oficialitat del català. Mentrestant, Junts posa a sobre la taula diverses opcions per acontentar els seus votants.

Una d'aquestes demandes dels de Carles Puigdemont té a veure amb l'Ajuntament de Barcelona, una cosa totalment previsible i que publicava El Mundo aquest cap de setmana. Els processistes encara no han paït que Xavier Trias no sigui alcalde de la ciutat després de guanyar les eleccions i no s'esperaven la jugada de Collboni. Junts per Catalunya es va enfadar tant amb el PSC que va trencar el govern que ja tenien preparat a la Diputació de Barcelona, just abans de les generals.

Jaume Collboni somrient amb la mà alçada

Però sembla que això ja no importa. Des de llavors no ha plogut gaire, però la vida en política corre molt ràpid darrerament a Espanya. Ningú no se'n recorda i ara el PSOE i Junts es necessiten i toca pactar. I, és clar, Pedro Sánchez se centra en les seves pretensions pròpies i fa servir el PSC com a peó en tot el procés.

Ja fa uns quants anys que Salvador Illa es veu obligat pel context a mantenir el Govern de Pere Aragonès i a matisar les seves crítiques perquè l'aritmètica parlamentària al Congrés així ho exigeix. Però tot té un límit. Els socialistes catalans també tenen les seves pròpies línies vermelles i l'alcaldia de Barcelona n'és una.

Ningú al PSC, ni Salvador Illa ni l'aparell del partit, contempla l'opció de cedir durant dos anys l'alcaldia a Xavier Trias. És impossible que això passi encara que Carles Puigdemont ho intenti. Imagineu-vos la fotografia de Xavier Trias amb la vara d'alcalde i Carles Puigdemont al seu costat. Seria una imatge de molta força per a Junts per Catalunya, però un cop duríssim per a Salvador Illa.

Una cosa és que els socialistes catalans esperin el seu moment per a benefici de Pedro Sánchez i l'altra és que perdin poder municipal a costa de Carles Puigdemont. I Ferraz ja és coneixedora d'aquesta decisió: el PSC no està disposat ni a parlar del tema i avisa que la militància no entendria que s'explorés l'opció de compartir l'alcaldia de Barcelona.

Carles Puigdemont necessita alguna cosa més

Descartada, doncs, la carta Trias, Junts per Catalunya posa altres condicions a Pedro Sánchez. Una d'elles és que la princesa Leonor juri la setmana que ve la Constitució en català . Una altra podria ser incloure la figura d'un mediador internacional perquè validi que es compleix l'acord d'investidura entre Junts i el PSOE. Es tracta de propostes difícils d'encaixar per a Pedro Sánchez, que creu que guanyant temps i apropant-se a la data límit ho tindrà més fàcil amb Puigdemont.

Només falta un mes i no hi ha res clar més enllà de l'amnistia i els límits del PSC. Podeu anar seient, que vénen corbes.