Muntatge fotogràfic amb el polític català Carles Puigdemont, molt somrient davant de la Princesa Leonor vestida de militar
POLÍTICA

Carles Puigdemont posa la princesa Leonor com a condició per a la investidura

Junts posa una nova condició damunt la taula

Falta un mes perquè expiri el termini que té Pedro Sánchez per evitar noves eleccions. La investidura ha de ser abans del 27 de novembre i el rellotge corre. Acordada en certa mesura l'amnistia, els partits catalans –que són els que necessiten més arguments per justificar l'acord– van concretant altres exigències. S'ha parlat de Rodalies, del deute públic i del català.

Aquest dimarts 24 d'octubre, el sempre interessant columnista Josep Martí Blanch detallava a El Confidencial una nova demanda de Carles Puigdemont. Ben connectat i mordaç, Blanch confirma que Junts per Catalunya i el PSOE s'entenen, però que necessiten els uns i els altres trofeus per ocultar les seves incoherències. Sobretot Puigdemont, que haurà de presentar l'acord d'investidura a unes bases que es creien que anaven al Congrés a fer la independència.

Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de sorpresa i la boca oberta

El més curiós de tot és que Carles Puigdemont ha posat la princesa Leonor al centre de les negociacions per investir Pedro Sánchez. Ho llegeixen bé, Junts posa la futura reina com a condició per votar el PSOE. Segons publica Josep Martí Blanch, els juntaires volen que Leonor juri la Constitució també en català el proper 31 d'octubre.

Dimarts de la setmana que ve la princesa fa 18 anys i jurarà la Constitució a les Corts, en un acte solemne i que fixa la Carta Magna. Per a Puigdemont, que Leonor faci part d'aquest acte en català seria una manera de reconèixer la "plurinacionalitat" d'Espanya. No només el Gobierno del PSOE i Sumar estarien compromesos amb el català, sinó també -segons Puigdemont- la Casa Reial.

Muntatge amb el rostre de Leonor a primer pla i un fons de Madrid amb banderes d'Espanya

El curiós del cas és que Junts per Catalunya ja ha confirmat que no assistirà a la cerimònia de dimarts que ve. No hi haurà representants del partit a les Corts per veure com Leonor jura la Constitució. Tampoc hi haurà polítics d'ERC, de Bildu ni del BNG, socis també de Pedro Sánchez i que no dubten a catalogar la monarquia d'“institució caduca”.

Carles Puigdemont no enviarà ningú per veure Leonor al Congrés, però exigeix que la filla de Felip VI parli en català. El temps corre, el PSOE juga amb les necessitats de Junts i des de Waterloo han passat de demanar el referèndum a exigir que la princesa juri la Constitució amb les llengües cooficials de l'Estat. A veure com és capaç de vendre la jura de Leonor com una cosa "històrica" per a l'independentisme català.

➡️ Política

Més notícies: