Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

'Avui em dono de baixa': L'acord de Carles Puigdemont ja té conseqüències

Les xarxes cremen contra el pacte entre Junts i el PSOE i alguns militants ja avancen que deixen el partit


Carles Puigdemont, Jordi Turull i els altres dirigents de Junts per Catalunya no deuen estar massa tranquils veient la reacció de les bases a l'acord amb el PSOE. Alguns usuaris assenyalen directament Puigdemont, líder fins ara no qüestionat i tòtem de l'independentisme més intransigent. Altres, militants de Junts per Catalunya, asseguren que avui mateix trencaran el carnet de militant.

El debat de les bases a les xarxes socials és constant. "Avui em dono de baixa de Junts, no us heu atrevit a demanar-ho a les bases perquè sabeu què passaria. Hi ha imputats que no volen l'amnistia. Ho heu demanat?", deia una usuària. Una altra li responia que s'havia d'esperar a la consulta als afiliats d'aquest cap de setmana i que, "després, baixa ipso facto".

Muntatge amb una publicació de X, una foto de Jordi Turull i càrregues policials de l'1 d'octubre a Catalunya

Els dirigents de Junts per Catalunya ja pateixen les derivades de fer quelcom totalment diferent del que havien promès. Encara no es coneix la lletra petita de l'acord, però no hi ha cap pista que confirmi  l'“històric” del pacte. Els dirigents del Procés quedaran nets, culminant la jugada dels indults, però l'acord de Junts no acosta la independència ni millora la qualitat de vida dels catalans. És una sortida personal per a Carles Puigdemont legítima, però difícil de justificar a les bases.

El discurs de Junts per Catalunya jurava fidelitat a l'u d'octubre i es diferenciava d'ERC en la “puresa” del seu independentisme. Ara Junts és soci del PSOE a canvi d'una llei d'amnistia i d'una "lawfare" que suposa salvar una desena de persones, totes dirigents del Procés. Les bases, doncs, assisteixen atònites a la signatura d'un acord a Brussel·les que deixa el referèndum aparcat i -siguem sincers- enterrat. Hi haurà mediador per validar que es compleix el pacte, hi haurà el retorn de Puigdemont a Catalunya, i hi haurà la desil·lusió dels que encara creien en les paraules de Junts.

Passejar-se avui per les xarxes socials de Jordi Turull o Carles Puigdemont demostra que alguna cosa està canviant entre les bases indepes. S'insulta l'expresident, hi ha usuaris que l'han deixat de seguir perquè se senten traïts i hi ha crides a votar Sílvia Orriols.

Aquest 9 de novembre fa nou anys de la consulta d'Artur Mas, però potser a partir d'avui serà recordat per una altra cosa: el dia en què les bases van donar l'esquena a Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: