
Els processistes no cedeixen en la seva guerra contra els jutges
El PSOE, còmplice necessari
L'ofensiva judicial s'ha convertit en la principal eina dels partits processistes en la seva lluita contra l'Estat espanyol. Els casos de lawfare s'han convertit en punta de llança de les negociacions amb el PSOE. I els independentistes continuen obsessionats amb el cas Pegasus d'espionatge.
Segons informa El Mundo, el Parlament va amenaçar el jutge del Tribunal Suprem de prendre mesures si no revelava informació sobre el cas Pegasus. La judicatura està en peu de guerra perquè l'acord d'investidura dóna ales als independentistes per continuar amb la persecució als jutges. És a dir, per torçar l'Estat de Dret.
L'ofensiva judicial serveix als líders processistes per salvar el seu pèl en plena crisi dels partits. De fet, no van tenir cap recança a mantenir-se com a acusació particular contra els activistes independentistes. La qual cosa demostra que el que busquen amb el lawfare i l'amnistia són solucions personals.
Solucions personals
ERC busca la rehabilitació d'Oriol Junqueras per recuperar el lideratge exercit durant el Procés. Junts somia amb el retorn de Puigdemont, i de passada vol netejar l'expedient de figures com Laura Borràs. Els interessos personals es disfressen amb la retòrica de l'amnistia com a porta del referèndum d'autodeterminació.

A més, darrere de l'estratègia judicial hi ha una calculada voluntat de desgastar l'Estat de dret i les institucions de l'Estat. No és res nou, ja que l'estratègia de l'exili de Carles Puigdemont s'ha basat tots aquests anys en la batalla judicial permanent. Ara, la trinxera es trasllada de Brussel·les a Madrid.
Els partits processistes han posat l'accent de les negociacions per la investidura en els casos de lawfare. És una manera que l'Estat espanyol reconegui que va actuar de manera poc democràtica amb la persecució judicial als independentistes. Persecució de la qual també van participar els propis líders processistes.
Pedro Sánchez, còmplice necessari
Sense anar més lluny, l'any passat la CUP va exigir a ERC i Junts retirar el Govern de la causa contra els activistes. L'executiu independentista va prometre retirar-se com a acusació particular en cas on no hi hagués lesions als Mossos. Però després van dir que “hi havia voluntat política” però “processalment era impossible”.
L'esclat de l'escàndol d'espionatge Pegasus, el 2022, va obrir una veda per als líders processistes. Des de llavors han utilitzat aquest cas per assenyalar el Govern espanyol i la pròpia judicatura. Fins al punt que el Parlament va arribar a amenaçar el jutge Pablo Lucas que cometia un delicte si no desvetllava les dades del cas.
L'altra cara de la moneda és Pedro Sánchez, a qui els jutges acusen de servir de crossa de l'independentisme en el seu intent de debilitar l'Estat de dret. El president ha arribat a admetre que, efectivament, a Espanya s'han utilitzat els jutges per interessos de partit. El PSOE va acceptar reconèixer el lawfare a canvi d'incloure'l en la llei d'amnistia.
Més notícies: