Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, en una imatge al circuit del Jarama, a Madrid, vestida amb un mico de F1
POLÍTICA

Barcelona es queda sense la Fórmula 1, que decideix anar-se'n a Madrid

L'anunci es faria oficial al llarg de les properes hores i el Circuit de Catalunya es quedaria sense la Fórmula 1 a partir del 2026

El Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 deixarà Barcelona i es traslladarà a Madrid. Serà a partir de l'any 2026 quan la Fórmula 1 s'instal·larà a la capital espanyola, aprofitant que s'acaba el contracte de Montmeló.

Després de 33 anys al Circuit de Catalunya, la Fórmula 1 anunciarà de manera imminent el canvi d'emplaçament. La Generalitat, propietària del 78% del Circuit i que cada any assumeix el dèficit d'aquest, veu com l'espai es queda sense un dels seus grans arguments per a la seva sostenibilitat.

Les xifres del 2022 exemplifiquen a la perfecció el que perd la Generalitat. Perquè l'any passat, el Circuit va tancar l'exercici multiplicant gairebé per cinc els seus ingressos, elevant-se fins als 30,1 milions d'euros. 

I ara, tot això s'ho acabarà en mans d'Isabel Díaz Ayuso. 

Imatge del Circuit de Catalunya durant una cursa de Fórmula 1

Deu anys de F1 a Madrid

La Fórmula 1 deixarà Barcelona i s'instal·larà a Madrid. Això representa un important canvi de context. La capital espanyola no disposava d'un gran premi de motor des del 1981. Per contra, Barcelona havia esdevingut tota una referència del motor, després d'acollir el GP de F1 des de l'any 1991.

Ara, però, Madrid havia aconseguit sortir-se'n amb la seva. El contracte, segons El Mundo, farà que la capital espanyola compti amb la Fórmula 1 entre els anys 2026 i 2036.

Les primeres especulacions apuntaven al fet que la competició podia tornar al circuit madrileny de Jarama, però finalment no serà així. Madrid apostarà per un circuit urbà —com ja va tenir al seu moment València, o actualment té Mònaco—. Així doncs, el circuit es desenvoluparia als voltants d'Ifema i al barri de Valdebebas. El traçat del circuit passaria just pel costat de la ciutat esportiva del Reial Madrid, a Valdevebas, i el recinte on s'organitza el Mad Cool.

Amb el vistiplau d'Ayuso i Almeida

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, i l'alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, haurien donat suport a la iniciativa des del "primer moment". Això sí, l'organització del gran premi serà 100% amb capital privat. 

Ayuso ho va tenir clar des del primer moment. Per a Madrid, la F1 era una prioritat. "Jo n'estic convençuda", deia Ayuso fa només uns mesos davant la possibilitat que la carrera se n'anés a la capital espanyola. 

Muntatge amb una foto panoràmica del Senat en blanc i negre de fons, un pla mitjà curt d'Isabel Díaz Ayuso somrient i un altre de Pere Aragonès, més petit, amb cara de circumstàncies






Això sí, a l'octubre de 2022 anunciaven un pla d'inversió per al Circuit de 30 milions d'euros fins el 2024. Pla, presentat a la fi de 2022 per Roger Torrent, que ara serà estèril. Perquè no servirà per a evitar que la Fórmula 1 marxi a Madrid.

A Montmeló li queden dos anys

Així les coses, a Montmeló només li quedarien dos anys. Doncs el Circuit de Catalunya es mantindria com el titular de la ronda durant les dues properes temporades, el 2024 i el 2025. Els darrers anys signats al calendari.

Finalment, l'acord està liquidat i a punt per ser signat. Pel que sembla, Madrid ja feia temps que era després de la negociació i han estat uns últims serrells els que han evitat que l'acord s'anunciés abans.

S'espera que sigui la mateixa F1 la que anunciï l'acord des que des de Londres. L'anunci hauria de ser imminent.

La Fórmula 1, doncs, marxarà de Barcelona. L'administració Ayuso, que ja ho va intentar amb Eurovegas i el Mobile World Congress, torna a la càrrega amb Barcelona. I aquesta vegada sembla haver-ho aconseguit.