Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts
POLÍTICA

El processisme es prepara per la caiguda que patirà el 23-J

Esquerra, Junts i la CUP assumeixen la pèrdua massiva de suports a les properes eleccions

No cal ser un gran analista polític per preveure que els partits processistes patiran un dur revés el proper 23 de juliol. Que ERC, Junts i la CUP perdran molts suports a les eleccions generals és una cosa assumida per tots, fins i tot pels mateixos partits afectats. Els resultats de les darreres municipals i les previsions de les enquestes no conviden precisament a l'optimisme al bàndol indepe. El dubte és, en tot cas, fins on arribarà la caiguda lliure.

Els sondejos publicats per diversos mitjans auguren una forta pèrdua de vots per als 3 partits processistes. Qui més ho patiria és Esquerra Republicana. Ja va perdre més de 300.000 vots a les últimes municipals i no sembla que la sagnia es freni en les pròximes generals. Hi ha enquestes que fins i tot els situen amb 6 escons, menys de la meitat dels 13 que tenen ara mateix.

Gabriel Rufián exaltat en un míting amb una papereta electoral entre les mans

Junts encara pot presumir de no ser el més castigat. Sortir del Govern li ha permès desgastar-se menys. Fins i tot algun sondeig li dona algun escó més dels 8 que té actualment, però tampoc res que sigui per llençar coets. En tot cas, també hi ha escenaris que els situen amb 5 escons.

Més delicada és la situació de la CUP. Només els sondejos més optimistes per a ells els donen els mateixos 2 diputats que tenen actualment. Però la majoria de les enquestes els situen entre cap i un escó, perdent la meitat dels suports obtinguts fa 4 anys.

Fins i tot algunes de les veus més mediàtiques de l'independentisme ja auguren una forta reculada de les forces progressistes. José Antich, director d'ElNacional, pronosticava el cap de setmana passat que ERC, Junts i CUP podrien sumar només 15 o 16 diputats. Això és gairebé un terç menys dels 23 que tenen en aquests moments.

Imatge de membres de la CUP amb cares llargues valorant els resultats de la nit electoral

Els partits processistes ja juguen amb aquestes previsions catastròfiques per a ells. D'una banda, els serveixen per acabar de demanar el vot pel 23 de juliol. La seva lluita principal és contra l'abstenció independentista, que s'intueix que serà destacada. Mostrar que no tindran força per “frenar VOX” pot servir de reclam per captar el vot d'algun indecís.

Però a més, assumir que els resultats seran dolents els permet també preparar l'anàlisi postelectoral. Si finalment els resultats no són tan nefastos, sempre els quedarà poder vendre una pseudovictòria amb un “podria haver estat pitjor”. Però, en aquest sentit, només podran maquillar la derrota si PP i VOX no sumen majoria absoluta. I és que, venguin com ho venguin, els seus resultats seran pitjors que els de fa 4 anys.

➡️ Política

Més notícies: