Muntatge amb tres plànols mitjans de Míriam Nogueras, Carles Puigdemont i Gabriel Rufián amb cares de preocupació
POLÍTICA

El processisme no aixeca el cap segons l'última enquesta del CIS

Tot i els malabars de Tezanos per 'salvar' el Govern de coalició, ERC i Junts segueixen perdent suports respecte el

El CIS ha publicat el baròmetre d‟intenció de vot corresponent al mes de març. Es tracta de l'enquesta més difícil dels últims mesos per a José Félix Tezanos, ja que ve marcada per l'aprovació de la llei d'amnistia i l'escàndol de corrupció del cas Koldo. El context és tan advers que ni tan sols Tezanos pot amagar una caiguda del PSOE, encara que 'salva' el bloc de la investidura.

La clau és als partits processistes, que segons aquesta nova enquesta del CIS salvarien els mobles. Junts pujaria un 0,2% respecte a la darrera enquesta i guanyaria dos escons, de 3 a 5, mentre que ERC mantindria els seus 7 diputats. L'aritmètica donaria a PSOE i Sumar la possibilitat de revalidar la majoria absoluta gràcies als vots independentistes.

Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i un altre de Míriam Nogueras amb cara seriosa. De fons, una imatge difuminada de diversos escons del Congrés dels Diputats

Però hi ha alguna cosa encara més cridanera, i és que els partits independentistes no aconsegueixen aixecar el cap ni amb els malabars de Tezanos. ERC i Junts van aconseguir un 3,5% dels vots a les eleccions del 23-J, mentre que ara, segons el CIS, traurien un 3,1%. És a dir, que el processisme continua baixant en intenció de vot malgrat el xou dels últims mesos.

El PSOE baixa, però podria continuar governant

El CIS marca una forta caiguda en intenció de vot del PSOE, que perdria 1,7 punts en un mes i quedaria en un 31,3%. L'altra cara de la moneda és el PP, que amb un 34% en intenció de vot puja vuit dècimes respecte al febrer. L'amnistia i el cas Koldo deixarien el PSOE amb 136 diputats i el PP amb 150 segons l'estimació d'Electomania a partir dels percentatges del CIS.

Estimació d'escons per EM

Segons aquesta estimació, el PP i Vox sumarien 172 diputats, i sense Coalició Canària i UPN, a qui Tezanos els dóna 0 escons, només podrien sumar amb els 4 del PNB. Millor ho tindrien el PSOE i Sumar, que podrien sumar als seus 154 diputats els d'ERC (7) Bildu (6), Junts (5), PNB (4) i BNG (2) per arribar a 178. Una altra dada destacada és que Podem també es quedaria fora del Congrés.

En conclusió, segons el CIS, els vots de Junts tornarien a ser clau per assegurar la investidura de Pedro Sánchez i reeditar el Govern de coalició. Això no amaga un sensible descens dels partits processistes en intenció de vot. La seva aliança amb el PSOE els passaria factura i una part important de l'independentisme decidiria donar-los definitivament l'esquena.

➡️ Política

Més notícies: