Primer pla de Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona
POLÍTICA

El processisme l'emprèn amb Jaume Collboni per parlar en castellà

L'acusen de 'racisme institucional'

El processisme té el costum d'assenyalar públicament tot aquell que no entra al seu joc. L'última víctima ha estat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. No per la gestió al capdavant de l'ajuntament o per la seva tasca política, sinó per parlar en castellà en un acte amb alumnes de zones desafavorides de la ciutat.

L'entitat Plataforma per la Llengua Catalana va denunciar públicament els fets amb un vídeo a Twitter. “Que Jaume Collboni s'adreci en castellà a estudiants que parlen en català i que lluiten contra la segregació és, paradoxalment, segregar-los. Incloure'ls a la comunitat lingüística no és només igualitari, sinó donar-los més eines de futur”, afirmen.

La premsa processista ha aprofitat per sumar-se a la campanya. Portals com El Nacional i El Principal s'han fet ressò de la notícia, i NacióDigitial li ha dedicat un article parlant de “l'expulsió lingüística de Collboni”. La seva intenció, marcar-li el camí com ja van fer amb Ada Colau als primers compassos del seu mandat.

Jaume Collboni parla en castellà...

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va presidir l'acte de graduació dels estudiants del programa Prometeus. És una iniciativa per ajudar els alumnes d'institut de barris deprimits a cursar estudis universitaris. Els alumnes van parlar en català però l'alcalde va fer la seva intervenció en castellà.

Plataforma per la Llengua va denunciar els fets a les xarxes socials, i en els comentaris van crivellar l'alcalde anomenant-lo "botifler", "castellanitzador" i "xenòfob". Consideren que la seva actitud és “paternalista” perquè subestima la capacitat dels joves de parlar en català. “Quina vergonya, això no és racisme?”, pregunten.

La campanya contra Jaume Collboni coincideix amb el linxament a Jordi Évole per suggerir l'obertura de TV3 a nous públics. “Aquest[Jaume Collboni]també ve a espanyolitzar-nos com Jordi Évole”, apunten a les xarxes socials. La premsa processista ha aprofitat per fer més llenya al foc.

...i la premsa processista l'adverteix

A NacióDigital alerten que amb Jaume Collboni d'alcalde “els passos enrere en matèria lingüística són més que evidents”. Posen com a exemple l'acte de graduació dels “moros, xinesos i negres de barris com el Raval que, per la pinta que fan, no han de controlar gaire el català”, diuen amb ironia.

Acusen Collboni d'haver caigut a l'“estereotip tan lamentable i racista” de pensar que aquests joves no entenien el català. "És trist", afirmen, "que algú et robi la llengua del país d'aquesta manera, i que a sobre ho faci un dels màxims representants institucionals". Perquè segons la seva lògica, Collboni va dir a aquests joves “que el català no és ni serà mai la seva llengua, i que Catalunya no és ni serà mai la seva terra”.

Acusen Jaume Collboni de “racisme institucional” i li diuen que “té sort de no anomenar-se Xavier Garcia Albiol”. Però no ho donen tot per perdut, i afirmen que “estem a temps de fer-li veure que el català no és només la seva llengua, sinó la de tots els catalans i barcelonins”. Una cosa indispensable, adverteixen, per “governar una ciutat més cohesionada i progressista”.