Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
POLÍTICA

Vox guanya en un municipi de Catalunya per primer cop en unes generals

El partit de Santiago Abascal ha guanyat amb el 54% dels vots

La nit electoral porta una de les primeres notícies curisoses mentre segueix el recompte dels vots. Vox ha guanyat les eleccions per primera vegada a un municipi de Catalunya en unes generals. Es tracta ni més ni menys que de Sant Jaume de Frontanyà, un poble de trenta habitants a la província de Barcelona.

Amb el 100% escrutat, el partit de Santiago Abascal ha guanyat en aquest municipi amb 6 vots. La segona força ha estat el PSC amb dos vots, i ERC, Junts i PP han obtingut un sufragi cadascun. En total, han estat 11 vots vàlids amb un 52% de participació i el 54% dels suports per al partit d'Abascal.

L'escrutini continua avançant i de moment les coses no pinten gaire bé per a Vox. El partit de Santiago Abascal perdria uns vint diputats i amb 32 escons quedaria com a tercera força. El recompte continua avançant i encara és aviat, però de moment la dreta no sumaria l'anhelada majoria absoluta.

De votar sí a la independència a la victòria de Vox

Però el resultat de Vox a Sant Jaume de Frontanyà és significatiu. No només és la primera vegada que el partit d'Abascal guanya en un municipi de Catalunya unes generals, sinó que ho fa en un poble que va ser baluard de l'independentisme català.

El 2009 es van organitzar consultes no vinculants a desenes de municipis de Catalunya. Un va ser Sant Jaume de Frontanyà, on 18 dels 21 veïns censats van votar a favor de la independència de Catalunya.

El president de Vox, Santiago Abascal, intervé durant l'acte de cloenda de l'Assemblea General del partit, al Recinte Firal d'IFEMA MADRID, el 24 de juny de 2023

Catorze anys després, Vox ha guanyat les eleccions a molta distància de la segona força. Ara caldrà veure quin pes té el partit de Santiago Abascal a Catalunya.

Tampoc és la primera vegada que el partit de Santiago Abascal aconsegueix una gesta al cor del processisme. A les catalanes del 2021 Vox va guanyar a Vilamalla, un municipi gironí governat pels independentistes. Una demostració que alguna cosa està canviant al mapa polític a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: