Primer pla de Mireia Vehí de la CUP
POLÍTICA

La CUP es queda sense cap diputat al Congrés

Els anticapitalistes havien plantejat aquestes eleccions com a històriques

Continua avançant l'escrutini en aquesta apassionant nit electoral, i ja es van confirmant algunes patacades. Per exemple la de la CUP, que perd els dos diputats que va aconseguir a les anteriors eleccions generals. Els anticapitalistes es queden sense representació al Congrés.

La candidatura encapçalada per Albert Botrán ha plantejat aquesta campanya electoral com a vot de confrontació contra l'Estat. Els cupaires volien plantejar el referèndum d'autodeterminació com a condició per a la investidura de Pedro Sánchez. La seva campanya ha fracassat i la formació anticapitalista no entrarà al Congrés.

Victòria del PSC i derrota del processisme

A Catalunya el PSC guanya les eleccions amb 19 diputats, i n'obtindria 7 més que en els últims comicis. L'altre partit que més puja és el PP, amb 9 escons més, encara que queda com a cinquena força política. Sumar manté els seus 7 diputats i empata amb ERC i Junts.

Imatge d'un militant de la CUP a Berga amb el puny aixecat

Els republicans serien els més castigats per l'abstenció perdent sis representants al Congrés. Junts perdria també un escó, i la CUP dues. Una mostra clara del gir al panorama polític català, amb una clara reculada dels partits processistes.

Càstig abstencionista

La CUP havia demanat omplir les urnes de “vots antifeixistes” en unes eleccions “històriques”. Però no ha estat una campanya fàcil per als cupaires. El partit va començar la carrera electoral dividit entre els que estaven a favor de presentar-se a les generals i els que hi estaven en contra.

Però el que ha culminat la desfeta dels anticapitalistes ha estat l'abstenció d'una part important de les bases independentistes. La campanya abstencionista ha triomfat i una part dels votants indepes s'han quedat a casa. Això s'ha reflectit en l'enfonsament dels partits processistes, que perden nou escons al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: