Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont de fons i Pere Aragonès i Laura Aragonès en primer pla
POLÍTICA

Procés 2.0

ERC vira després del 28M i posa la mirada en Junts

Els resultats de les eleccions municipals a Catalunya han mogut , i de quina manera,el tauler polític en pocs dies. Esquerra evita dimissions i eleccions anticipades a la Generalitat i sembla que ha decidit tornar a amagar-se darrere de la bandera. La seva estratègia d' “ampliar la base” i reduir el seu discurs independentista no ha donat fruits

A falta d'un relat, d'un projecte a mitjà termini, sembla que Esquerra ha decidit viatjar en el temps. Tornar enrere. Torna la unitat independentista, les llistes unitàries i les “estratègies compartides” entre ERC i Junts per Catalunya.

En la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya, ha quedat clar. Pere Aragonès vol “cosir ferides” i plantejar una nova estratègia que inclogui Junts, la CUP i els Comuns, que no en volen saber res.

El president de la Generalitat ha estat especialment dur amb Salvador Illa, el gran guanyador de la nit de diumenge, assegurant que el PSC “no és cap garantia contra la dreta”. ERC marca distància amb el seu soci prioritari al Congrés i al Parlament i vol tornar a enamorar Junts.

I mentrestant, Junts per Catalunya fa com aquell exnòvio quan veu que tornen. Es deixen estimar, però recorden a Esquerra que tenien raó i que els esperen des de fa quatre anys. I, el més important, si volen tornar a tenir un compromís, han d'agafar l'estelada. Junts exigeix el retorn a la confrontació i sembla que Esquerra ho acceptarà per deixar passar el temps.

“Cal evitar l'extrema dreta”. Aquest és el nou mantra de Pere Aragonès i Esquerra. És l'argument -l'excusa, en definitiva- per sortir de l'aparent centralitat i tornar a la trinxera. ERC vol altre cop la confrontació, al xoc i ha trobat en VOX l'excusa perfecta per tornar al costat de Junts per Catalunya i mantenir-se en el poder.

Les enquestes electorals debiliten encara més Esquerra i Junts no creixeria, malgrat el descens dels seus companys independentistes. El nou “front democràtic” proposat per Aragonès naixerà sense els Comuns i l'escepticisme de la CUP. Torna Junts per Sí? El que està clar és que volen desenterrar el procés per poder mantenir-se en el poder.

No sembla que els votants s'ho puguin tornar a creure aquesta vegada.