Muntatge de Laura Borràs i Pere Aragonès amb una aula d´escola de fons
POLÍTICA

El procecisme seguiria en caiguda lliure si es repetissin les generals

La projecció del darrer CIS treu diputats a ERC i Junts

En les eleccions generals del 23 de juliol passat el procecisme català va obtenir el pitjor resultat històric des del 2008, quan es va quedar amb tan sols 13 diputats. El de 2008, però, va ser circumstancial. Tres anys després, el 2011 CiU i ERC van arribar als 19 diputats.

A la passada legislatura Esquerra, Junts i la CUP sumaven 23 diputats, una xifra històrica en el punt més àlgid del Procés. El daltabaix del juliol passat, però, no sembla una cosa casual i anecdòtica. No hi ha símptomes a curt termini que cap dels tres partits processistes puguin recuperar el vot perdut a curt termini.

Després de les darreres generals del 23J ERC i Junts sumen 7 escons cadascun i la CUP es va quedar sense representació. El problema per a les tres formacions és que el darrer CIS encara dibuixa resultats que podrien ser pitjors. El partit de Gabriel Rufián va aguantar els 7 diputats per pocs vots. L'estimació del Centre d'Investigacions Sociològiques els dóna ara mateix uns resultats molt similars, mentre que Junts encara perdria més vots .

El portal Electomania, expert en la interpretació d'enquestes i resultats, ha projectat les dades del CIS en escons. I és aquí on arriba la pitjor notícia per als partits processistes. Tant ERC com Junts perdrien un diputat, de manera que es quedarien amb 6 escons cadascun al Congrés. La pujada de Sumar i del PSOE també es reflectiria a Catalunya, on robarien dues cadires al processisme.

A més, el CIS no projecta que la CUP tingui alguna opció de poder recuperar la seva representació al Congrés dels Diputats si ara es repetissin eleccions.

Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts

El processisme continua perdent suports

La sagnia de vots de Junts, ERC i la CUP no hauria arribat encara a la cúspide. Els 12 diputats indepes al Congrés serien un resultat històric, només empitjorat per les eleccions del 1977 i el 1979. Al Parlament, la llei d'Hondt beneficia els partits que obtenen més vots a les tres demarcacions petites. Tot i això, les enquestes prediuen que les tres formacions tindrien pitjors resultats.

Un sondeig del cap de setmana passat de Crònica Global donava 31 diputats a Junts, un menys que ara, 28 a ERC, cinc menys que els actuals, i 8 a la CUP, que ara compta amb 9. Els tres partits perdrien vots i escons . Els tres arribarien al 44,1% dels vots i sumarien 67 diputats, de manera que perdrien la majoria absoluta.

Si el procedisme segueix en aquesta dinàmica electoral tan negativa, s'obre un escenari totalment nou: un Parlament on s'haurà de superar la barrera de l'independentisme per arribar a pactes i acords d'investidura.