Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

El CIS de Tezanos envia un missatge a Carles Puigdemont

Una repetició electoral deixaria Junts en una situació delicada

Aquest dimecres el CIS de Tezanos s'ha tornat a pronunciar. Les negociacions per a la investidura continuen en marxa, encara que de portes a fora cap de les parts confirma que hi hagi avenços. Tot i que la voluntat del PSOE i els seus socis és arribar a un acord, ningú no s'atreveix a descartar una possible repetició electoral.

Davant aquest escenari, cobren més força les enquestes sobre què passaria en cas que els espanyols hagin d'anar de nou a les urnes. I el CIS envia un avís seriós a Puigdemont en plenes negociacions amb el PSOE.

Pedro Sánchez guanyador

Que el CIS tracti bé el PSOE no és cap novetat. Aquesta vegada no ha estat una excepció i el baròmetre d'octubre augura que Pedro Sánchez guanyaria les eleccions (32,6%) davant del PP (32,2%). Pel que fa a escons, seria Feijóo qui sumaria més diputats (138), però l'escenari que preveu Tezanos afavoreix els socialistes, que amb 132 diputats tindrien més fàcil formar una majoria al Congrés.

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

Feijóo, lluny dels 176 escons

Tot i aconseguir més diputats que ningú, les sumes no donarien perquè Feijóo pogués assaltar la Moncloa. Vox seguiria en caiguda lliure amb només 22 escons. La suma del PP i els d'Abascal es quedaria en 170 diputats, però ni UPN ni Coalició Canària entrarien al Congrés, deixant els populars sense dos dels socis que té actualment.

Gràfica d'Electomania sobre el CIS d'octubre del 2023

Gran coalició d'esquerres: seriós avís a Puigdemont

El més destacat del CIS d'octubre és que Pedro Sánchez podria prescindir de Junts per Catalunya per ser investit president. Ara mateix, el candidat socialista depèn dels 7 escons que té el partit de Puigdemont. Però, amb el baròmetre de Tezanos a la mà, els juntaires passarien de set a sis diputats, sent així irrellevants en el joc dels pactes.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

I és que el PSOE en tindria prou amb pactar amb els nacionalistes d'esquerres per tenir majoria al Congrés. ERC, que també perdria un escó i baixaria fins a sis; Bildu, que també baixaria fins a tots quatre; i BNG, que n'aconseguiria dos, podrien fer president Pedro Sánchez. Un Pedro Sánchez que no necessitaria ni Junts ni PNB, que seguiria perdent suports i baixaria fins als tres diputats. Una aliança entre el PSOE, Sumar, ERC, Bildu i BNG tindria 181 escons.

Així, el missatge del CIS a Junts és molt clar. Si forcen en les negociacions i provoca una repetició electoral, podrien perdre tot el poder negociador de què gaudeixen actualment. I de passada, reforçaria l'aliança que mantenen ERC i PSOE tant al Congrés com al Parlament -on els socialistes van aprovar els últims pressupostos-. Hi ha una línia molt fina entre ser decisiu i ser irrellevant i Puigdemont es mou actualment en aquest escenari.

➡️ Política

Més notícies: