Dues dones en primer pla, una amb expressió seriosa i una altra de pensativa, amb un fons d'un saló amb seients vermells i columnes daurades.
POLÍTICA

Problemes per als Comuns: les desastroses conseqüències si hi ha repetició electoral

La por a un altre desastre electoral i la crisi interna augmenta les presses dels d'Albiach i Colau


Catalunya afronta setmanes decisives per a la formació de govern, tot i que de moment tot segueix a l'aire. Junts segueix pressionant ERC perquè bloquegi la investidura de Salvador Illa i hi hagi noves eleccions. Però el que sembla cada cop més evident és que hi haurà acord entre els partits i que la possibilitat de la repetició electoral s'allunya.

En aquest sentit, els partits amb possibilitat d'accedir al govern estan fent els seus càlculs i prenent posicions per no quedar-se sense part del pastís. Entre ells hi ha els Comuns. D'una banda són imprescindibles perquè el PSC i ERC puguin formar un govern progressista, i per l'altra necessiten tocar poder i evitar la repetició electoral per evitar un altre daltabaix i esquivar la crisi interna.

Conscients, els Comuns s'han sumat a l'apel·lació d'ERC d'accelerar les negociacions per tancar un acord com més aviat millor. És clar que a Esquerra i als de Jéssica Albiach els ha entrat les presses. Sobretot als Comuns, que estan en una posició molt feble i als que aquest dilluns, per si no n'hi hagués prou, els ha sortit un altre problema.

Objectiu, evitar noves eleccions com sigui

Els Comuns no volen ni sentir a parlar d'eleccions. Les últimes cites electorals han estat un autèntic desastre per a la formació que dirigeix Ada Colau a l'ombra i que Jéssica Albiach representa al Parlament. Una successió de males decisions ha condemnat els Comuns a ser una força residual que només pot salvar momentàniament un acord amb el PSC i ERC.

Muntatge amb fotos de personatges

Però hi ha un altre problema afegit. Aquest dilluns, Podem ha anunciat la intenció de presentar-se a les eleccions si hi ha repetició electoral. Els morats no es van presentar a les últimes per no fragmentar el vot de l'esquerra, però ara afirmen que “els partits progressistes no han aconseguit il·lusionar el votant i creiem que Podem sí que ho aconseguirà”.

Això ha augmentat les presses dels Comuns per assolir un acord de govern amb PSC i ERC. Els de Jéssica Albiach ja han rebaixat molt les exigències a Salvador Illa per facilitar l'acord i evitar les eleccions.

Es dóna així la paradoxa que els Comuns van ser els més intransigents en la negociació dels pressupostos que va fer caure el govern. Però ara són els més benvolents i demanen generositat a ERC per assolir un acord per sobre de tot. Quan els pregunten si el Hard Rock serà una línia vermella per a la investidura com ho va ser als pressupostos, Albiach tira pilotes fora i Asens afirma rotundament que no.

Comuns i ERC, un interès compartit

ERC és qui més difícil ho té per justificar un acord amb el PSC, i els Comuns estan pressionant perquè no es retirin a última hora. Tenen alguna cosa en comú, i és que als republicans tampoc no els interessa la repetició electoral. Les enquestes apunten que perdrien més diputats en unes eleccions noves, a les portes d'un congrés decisiu per a la lluita del poder dins de la formació.

Una cosa idèntica al que passa als Comuns, a qui les enquestes auguren uns mals resultats que podrien ser catastròfics si a més es presenta Podem. Com li va passar al seu moment a la CUP, malgrat la seva exigua representació a la cambra els Comuns són clau per a la formació del govern tripartit. Si a les properes eleccions ERC i Comunes reculen, el seu futur pintaria realment negre.

Muntatge amb un primer pla d'Ada Colau amb cara de serietat i una de Pablo Iglesias cridant amb un micro a la mà

I igual que ERC, els Comuns es troben també davant d'una crisi interna que demana des de fa temps un canvi de lideratges. L'espai es divideix entre el sector colauista i un altre procedent de la vella IC-V, que culpen Colau del declivi del partit i que cada vegada tenen més poder dins de Sumar. Tot i que fins ara havien ajornat la decisió, Jéssica Albiach ja va apuntar recentment que els propers mesos hi hauria d'haver un congrés per renovar la direcció.

En aquest sentit, no és el mateix afrontar una transició dolça des del poder que fer-ho a la ressaca d'una nova debacle electoral. I això també té molt a veure amb les presses per formar govern. D'alguna manera, el futur dels Comuns està lligat a la viabilitat d'aquesta legislatura.

➡️ Política

Més notícies: