La princesa Leonor amb el seu pare el Rei Felip VI mirant-se als ulls
POLÍTICA

La princesa Leonor provoca una nova divisió interna a Sumar

La princesa jurarà la Constitució a les Corts el proper 31 d'octubre

La monarquia torna a soliviantar a l'esquerra. El partit de Yolanda Díaz es divideix entre assistir o no assistir a la jura de la Constitució de la Princesa Leonor, el proper 31 d'octubre al Congrés dels Diputats. Les reticències de molts diputats de Sumar a acudir a aquesta mena d'actes han obligat la direcció a prendre una posició.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

El partit no obligarà els seus diputats a acudir a la jura de la Constitució, i la decisió final dependrà de cadascun d'ells. Serà, per tant, un posicionament individual, i no de partit. Passarà el mateix amb aquells actes oficials en què, durant la legislatura, intervinguin els representants de la Casa Reial.

Això sí, Sumar com a partit no s'absentarà i comptarà amb una representació institucional. Hi estaran els ministres d'Unides Podemos, els membres de la Mesa, la portaveu i els portaveus adjunts. A més, comptarà amb la presència de Yolanda Díaz i del secretari general, Txema Guijarro.

Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació tocant-se els cabells

La resta de diputats tindran lliure elecció per acudir o no a l'acte. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha confirmat la seva presència, mentre que Ione Belarra i Irene Montero s'ho estan pensant. Sumar intenta trobar una posició de consens entre la responsabilitat institucional i els principis republicans.

El conflicte dins de Sumar

La monarquia va ser un dels principals focus de tensió entre el PSOE i Unides Podem a l'anterior legislatura. El tema va provocar sonats enfrontaments entre la direcció dels morats i els dirigents socialistes. Ara, Sumar pren una posició més conciliadora encara que donant llibertat als seus diputats.

La majoria dels partits que conformen la confluència són manifestament republicans. Però la direcció de Sumar anteposa la responsabilitat institucional, i portarà una nodrida representació d'alts càrrecs a la posada de llarg de Leonor al Congrés. Cosa que porta en molts casos a flagrants contradiccions.

Un bon exemple és el de Gerardo Pisarello, el dirigent de Barcelona a Comú i membre de la Mesa del Congrés. D'una banda, ha confirmat la seva presència per responsabilitat institucional. Però de l'altra ha criticat la jura de Leonor com a “anacronisme” i “manera de legitimar el principi hereditari de la monarquia”.

Els socis de Sánchez no acudiran

El reglament del Congrés només obliga a assistir els representants de la Mesa. PSOE, PP i Vox estaran presents amb una àmplia representació. En canvi, ERC, Bildu i Junts, potencials socis de Pedro Sánchez, ja han anunciat que no hi assistiran, mentre el PNB continua esfullant la margarida.

L'acte se celebrarà coincidint amb l'aniversari de la Princesa Leonor majoritàriament. Encara que no suposa un traspàs de poders, sí que escenifica el posicionament de la princesa com a hereva al tron del seu pare Felip VI. De fet, utilitzarà la mateixa fórmula per jurar la Constitució que el seu pare el 30 de gener del 1986.

➡️ Política

Més notícies: