Muntatge de les banderes del Regne Unit, Catalunya i la bandera trans

POLÍTICA

La lliçó del Regne Unit a Catalunya sobre medicar nens amb disfòria de gènere

Ja no aplicaran bloquejadors hormonals durant la pubertat, cosa que a Catalunya està a l'ordre del dia a través del servei 'Trànsit'

El Regne Unit fa marxa enrere. A partir d'ara, ja no es podran continuar administrant bloquejadors de pubertat per a nens i adolescents. Els dubtes sobre la seva seguretat sanitària i els efectes irreversibles són una de les raons principals. De moment, a Catalunya sí que s'administren medicació als joves amb disfòria de gènere i els casos no fan més que augmentar.

Fer una "pausa" a la pubertat

Es considera que la pubertat comença a partir dels nou o deu anys. És una fase clau del desenvolupament d'una persona. L'acció de les hormones deixa enrere la infància i comença a definir els caràcters sexuals secundaris tant de nenes com de nens.

El bloqueig puberal o "inhibició" és un procediment mèdic que permet fer una pausa en el desenvolupament de la pubertat. S'aconsegueix mitjançant l'administració d'un medicament que impedeix l'alliberament natural d'hormones. En teoria, aquest procediment serveix perquè el nen o la nena que presenten disfòria de gènere puguin aturar-ne el desenvolupament sexual.

Fins fa uns dies, això passava al Regne Unit. Però una decisió recent del famós servei de salut britànic - l'NHS - ha acabat amb aquesta possibilitat. El motiu principal és que no es coneixen els efectes per a la salut d'aquest procediment mèdic. A poc a poc, sorgeixen investigacions que mostren preocupants efectes secundaris irreversibles com ara diabetis, infertilitat i problemes cardiovasculars, entre d'altres.

El servei 'Trànsit' a Catalunya

Com diem, la idea amb què es defensa aquest procediment mèdic és que permet donar al nen un temps de reflexió. A Catalunya, aquest procediment és vigent i, de fet, és una de les regions d'Espanya on més es practica. L'organisme de la Generalitat encarregat d'això és “Trànsit”. És un servei únic perquè s'ofereix des de l'atenció primària.

La seva principal promotora, la ginecòloga Rosa Almirall, ho va fundar des del CAP Manso. Com ha explicat ella mateixa, és un servei que s'ha organitzat entre una certa indefinició i una tolerància consentida des del sistema de salut de Catalunya. Davant de l'èxit del servei, aviat va començar a administrar teràpies hormonals deixant de banda l'avaluació psíquica.

De fet, l'Hospital Clínic va denunciar Trànsit per considerar-la una “expenedoria gratuïta d'hormones”. I és que, segons han denunciat des de Feministes de Catalunya, la doctora Almirall administra hormones sense cap altre criteri que el desig del pacient. Cosa que, novament, ella ha explicat en públic.

Aquesta medicació és el que s'anomena “off-label”, és a dir, que està fora de fitxa tècnica. Són medicacions que no estan destinades per a aquests assumptes i que tenen efectes desconeguts per a la salut, cosa que la mateixa doctora Almirall ha admès. En tractar-se de medicacions fora de fitxa tècnica i que no han estat autoritzades per cap farmacèutica ni dissenyades per a la disfòria de gènere. Una d'aquestes medicacions és el Lupron, un castrador químic destinat al càncer de pròstata i que es fa servir als EUA amb els violadors.

➡️ Política

Més notícies: