Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Les primeres enquestes ja diuen a qui beneficiaria la repetició d'eleccions

Segueixen les males notícies per a Feijóo i Abascal

L'inesperat resultat electoral de diumenge passat aboquen a un panorama incert. Feijóo no té majoria per governar i Pedro Sánchez està pres del xantatge de Puigdemont. La repetició d'eleccions guanya sencers i els partits comencen a fer càbales sobre qui beneficiaran uns nous comicis.

Segons Electomanía, el PSOE i Sumar es veurien afavorits i augmentarien la seva expectativa de vot en unes noves eleccions. Els socialistes guanyarien les eleccions per la mínima, confirmant el sorpasso al PP de Feijóo. Sumar avançaria Vox, encara que tots dos mantindrien estables els seus suports.

Una altra novetat és que en cas de repetició d'eleccions, Junts ja no seria una força decisiva per a la formació de govern. A Sánchez li valdria el suport de Sumar, ERC i Bildu, més altres satèl·lits de la seva òrbita.

Primeres enquestes: qui guanyaria

Segons l'enquesta, el PSOE guanyaria les eleccions amb un 33% dels vots, mentre que el PP es quedaria en un 31,8%. Els populars es deixarien 1,7 punts, mentres que Pedro Sánchez pujaria 1,3. A més, els socis del PSOE, Sumar, també aconseguirien passar Vox com a tercera força.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

Les eleccions del 23-J van deixar un empat tècnic entre Vox i Sumar, tot i que el partit d'Abascal va superar el de Yolanda Díaz per la mínima. Davant d'una repetició d'eleccions, Vox obtindria un 0,3% més de vots. Però Sumar creixeria un 0,8% confirmant així el sorpasso de les esquerres a la dreta.

Junts ja superaria ERC en percentatge de vot, però els seus diputats serien irrellevants per a la formació de govern. Esquerra seguiria cap avall mentre que EH Bildu repetiria resultat. Els independentistes bascos seguirien per sobre del PNB, mentre que tot continuaria igual per la part de baix amb els petits partits.

La dreta vol recompondre's

Encara que no van aconseguir assolir l'anhelada majoria absoluta, la dreta va aconseguir rècord històric de vots. Els més d'11 milions de sufragis marquen un nou sostre de l'espai conservador a Espanya. El dubte és si el tàndem Feijóo-Abascal és capaç de trencar aquest sostre, o ja només poden anar cap avall.

Muntatge amb dos primers plans d'Alberto Núñes Feijóo amb cara seriosa i Santiago Abascal somrient

El PP es debat ara entre fer un cop de volant a la dreta i refermar la seva aliança amb Vox, o allunyar-se'n definitivament. Els barons del PP creuen que Feijóo va fallar al renegar de Vox durant la campanya. Però un cercle proper al candidat veu el partit d'Abascal com un fre al PP i una fàbrica de vots per al PSOE.

➡️ Política

Més notícies: